Ciprian-Titi Stoica, deputat AUR de Timiș, sesizează premierului Marcel Ciolacu și Ministerului Justiției o serie de probleme structurale din sistemul de justiție și cere rezolvarea acestora.
Prima problemă adusă în atenția autorităților se referă la verificarea și retragerea ofiţerilor acoperiţi din justiţie, subiect legiferat prin Articolul 7 al Legii 303/2022. Ciprian-Titi Stoica afirmă că, în realitate, CSAT-ul a verificat şi verifică un număr infim de magistrați, raportat la numărul total de magistrați. Astfel, nu există nicio garanție că prevederile legale unt respectate de toți magistrații, aşa cum ar fi normal.
„Mai mult de atât, nici în Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi nici în Regulamentul de funcţionare al Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu este prevăzută o metodă tehnică de efectuare a verificării stipulată în art.7 al Legii 303/2022, deci orice astfel de verificare efectuată de CSAT este efectuată în afara cadrului legal.
În plus, CSAT funcționează exclusiv ca un organism consultativ, neavând nici o structură executivă capabilă tehnic de a efectua această verificare. De asemenea, din componența CSAT fac parte Directorul Serviciului Român de Informații şi Directorul Serviciului de Informații Externe, acest fapt reprezentând un direct conflict de interese cu privire la verificarea magistraților care sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai acestor servicii de informații”.
Acesta nu este un stat de drept. Este un sistem de justiție controlat de serviciile de informații
Deputatul AUR atrage atenția și asupra faptului că magistrații care sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații sunt șantajabili.
A doua problemă sesizată de către Ciprian-Titi Stoica se referă la faptul că răspunderea penală, administrativă sau pecuniară nu a fost atribuită nici unui magistrat responsabil pentru hotărâri prin care România a fost condamnată în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
„Deşi suntem pe locul 4 în topul statelor condamnate de CEDO pentru încălcarea drepturilor fundamentale, în Romania după nici o hotărâre a CEDO nu a fost atribuită răspunderea magistraților responsabili pentru acele condamnări. Şi în cazul hotărârilor penale atacate în fața CEDO, vorbim de infracțiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului făptuite de magistrați. Nu este de neglijat nici aspectul pecuniar şi este ostentativ faptul că statul român nu a deschis acțiune în regres față de nici un magistrat pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin hotărârile CEDO pronunțate”, precizează deputatul.
Cea de-a treia problemă sesizată se referă la faptul că, numirea magistraților în funcțiile de conducere se face fără respectarea prevederilor legale. Astfel, deşi legea prevede că magistrații pot fi numiți în funcțiile de conducere numai după ce au participat la şi au promovat un concurs organizat de CSM în acest scop, vă dau un exemplu practic în care CSM a numit în funcția de Preşedinte al Secției penale din cadrul Judecătoriei Timişoara un judecător care nu a participat la şi nu a promovat un concurs organizat de CSM aşa cum prevede legea”, subliniază deputatul AUR.
Ciprian-Titi Stoica solicită autorităților să dispună Corpului de Control să efectueze un control la CSM cu privire la legalitatea sau lipsa legalității numirii magistraților în funcțiile de conducere ale instanțelor şi parchetelor.
„Cazul pe care vi-l propun spre analiza legalității este Hotărârea nr. 69/11.01.2022 a CSM prin care judecătorul Adomniței Cosmin a fost numit în funcția de Preşedinte al Secției penale din cadrul Judecătoriei Timişoara, deşi nu a promovat un concurs organizat de CSM în acest scop, aşa cum prevede legea”, precizează deputatul.