Guvernul a renunțat la 740 de milioane de euro, reprezentând fonduri nerambursabile din PNRR, destinate modernizării sau construirii a șase spitale. Potrivit informațiilor apărute în presă, beneficiarii nu au fost informați că nu vor mai primi finanțare, o parte dintre aceștia având chiar licitații în desfășurare. Ministrul Sănătății a promis că proiectele merg mai departe, însă cu bani împrumutați.
Decizia este dificil de înțeles, având în vedere situația dezastruoasă în care se află astăzi sistemul sanitar din România. Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și a cerut explicații cu privire la hotărârea de a renunța la cele 740 de milioane de euro.
Potrivit informațiilor, este vorba de șase investiții, după cum urmează:
- Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen si relocarea gospodăriei de apă (96 milioane euro)
- Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 de milioane de euro);
- Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie Arad – unități noi (95 de milioane de euro);
- Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație (202 milioane de euro);
- Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 de milioane de euro);
- Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervenționala (46 de milioane de euro).
Având în vedere contextul prezentat anterior, senatorul Sorin Lavric a solicitat un punct de vedere care să conțină răspunsuri la următoarele două întrebări:
- Cine a decis renunţarea la această sursă de finanţare pentru modemizarea/construirea celor şase spitale menţionate anterior?
- Care sunt motivele, care au condus la luarea acestei decizii?