Gheorghe-Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu, a sesizat Ministerului Dezvoltării (MDLAP) situația deplorabilă în care se află astăzi Palatul Justiției din Sibiu. Edificiul, construit acum peste 100 de ani, se află într-o stare avansată de degradare, iar procesul de reabilitare întâmpină dificultăți din cauza birocrației.
Pe scurt, procesul a debutat cu elaborarea unui studiu de fezabilitate în anul 2000, studiu care a fost aprobat în 2003. După etapa de proiectare și organizarea licitațiilor, lucrările au început în 2011. În 2016, s-a încheiat un nou contract, cu previziunea finalizării reabilitării în 2017. Cu toate acestea, proiectul nu a mai primit finanțare din partea Băncii Mondiale în 2017, iar în 2019 contractul de reabilitare a fost reziliat din cauza lipsei de fonduri, precizează senatorul AUR în sesizarea adresată Ministerului Dezvoltării. Potrivit informațiilor, în prezent se așteaptă emiterea unei hotărâri de Guvern pentru a aproba noi indicatori tehnico-economici, necesari pentru lansarea noilor licitații pentru atribuirea contractelor de finalizare a lucrărilor.
Ministerul Dezvoltării nu a oferit în răspuns referitor la cazul sesizat de către senatorul Gheorghe-Adrian Cătană, ci a a transmis un răspuns general. Potrivit acestuia, MDLAP derulează prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.”-S.A. Programul național de construcții de interes public sau social PNCIPS, iar pentru accesarea subprogramelor derulate de „C.N.I”- S.A. este necesară depunerea unei solicitări de către potențialii beneficiari.
„Ulterior depunerii solicitării, C.N.I.-S.A. introduce obiectivul pe lista sinteză a subprogramului vizat. Ulterior introducerii pe lista sinteză, în corelare cu alocațiile bugetare disponibile pentru PNCIPS, reprezentanții C.N.I,-S.A. solicită beneficiarilor documentele necesare promovării indicatorilor tehnico-economici, în conformitate cu prevederile normative ale O.G. nr. 25/2001.
Finanțarea unui obiectiv de investiții în cadrul acestui Program este asigurată numai după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții prin emiterea unui ordin al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice şi administrației sau a unei hotărâri a Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, după caz, în conformitate cu prevederile legale ale Hotărârii Guvernului nr. 207/2020”, se precizează în răspuns.