După ce statuia lui Avram Iancu, amplasată în centrul orașului Turda încă din 1998, a fost mutată, deputatul AUR Boris Volosatîi a sesizat Ministerul Culturii cu privire la această schimbare. Timp de cinci luni, Ministerul Culturii nu a furnizat niciun răspuns referitor la această situație. Având în vedere că termenul a fost depășit cu mult, deputatul AUR a trimis o nouă notificare către Ministerul Culturii prin care a solicitat lămuriri, iar această dată, ministrul Lucian Romașcanu susține că responsabilă de această speță este Administrația Locală.
„În considerarea exercitării obligațiilor ce revin autorităților locale, cu privire la memoria și valorile culturale, vă informăm că lucrările de modernizare și reabilitare se desfășoară pe domeniul public al Municipiului Turda. Obiectivul monument de for public, reprezentând pe Avram Iancu a parcurs toate procedurile legale pentru obținerea avizelor. Relocarea monumentului de for public în partea de nord a a pieței a fost văzută ca benefică , oferind un cadru mult mai potrivit”, se arată în răspunsul oferit de ministrul Culturii Lucian Romașcanu.
În schimb, reprezentanții administrației locale au motivat că mutarea statuii în zona din fața teatrului, pe un soclu cu fața spre strada Avram Iancu, îi asigură o punere în valoare mai bună. Aceștia au mai susținut că statuia trebuia mutată, având în vedere reabilitarea zonei centrale, în cadrul unui proiect cu fonduri europene.
În ceea ce privește nerespectarea termenului legal pentru primirea răspunsului la întrebarea parlamentară, ministrul Romașcanu susține că datorită numărului mare de solicitări, a generat din păcate, situații regretabile care au determinat întârzieri în formularea răspunsurilor la diverse interpelări sau întrebări în această perioadă.
Statuia a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate, prin grija Consiliului Local Turda, a primarului Virgil Blasiu și Societății „Avram Iancu”. Statuia, realizată în iulie 1998, este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj. Are o înălțime de 3,5 m.