Noi cereri privind retrocedarea către Mitropolia Basarabiei a unor bunuri imobiliare care i-au aparținut până la a doua ocupație sovietică (1944) și au fost abuziv confiscate au fost adresate Guvernului Republicii Moldova de către Arhiepiscopia Chișinăului și Episcopia de Bălți. Deputatul AUR Boris Volosatîi susține demersul Mitropoliei Basarabiei și atrage atenția că Guvernul Republicii Moldova nu a prezentat până astăzi niciun răspuns pe fondul chestiunii celor două entități juridice solicitante. Nici președintele Republicii Moldova și președintele Parlamentului de la Chișinău nu au prezentat răspunsuri. Solicitările deputatului AUR au fost adresate premierului Nicolae Ciucă și ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Arhiepiscopia Chișinăului a solicitat retrocedarea clădirilor fostei Facultăți de Teologie din Chișinău și fostului Seminar Teologic din Chișinău, iar Episcopia de Bălți a solicitat retrocedarea Catedralei ”Sfinții împărați Constantin și Elena” din Bălți și a Reședinței Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului).
„Care au fost reacția, deciziile și acțiunile Guvernului României, după 02 august 2022, în chestiunea retrocedării de către Guvernul Republicii Moldova a celor patru imobile către Arhiepiscopia Chișinăului, respectiv, Episcopia de Bălți, care au fost până în 1944 titularii dreptului de proprietate asupra acestor imobile? Cum, când și la ce nivel au abordat autoritățile statului român această chestiune, după 02 august 2022, în dialogul politic bilateral cu autoritățile Republicii Moldova și care au fost reacțiile, promisiunile sau angajamentele acestora? Dacă autoritățile statului român au abordat sau nu subiectul retrocedării bunurilor imobiliare ale Mitropoliei Basarabiei cu factori politici la nivelul Uniunii Europene și/sau al Consiliului Europei, preocupați de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv a celor privind proprietatea cultelor„, a întrebat deputatul AUR Boris Volosatîi.
Cererile au fost transmise, în copie, și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks. Nici președintele Republicii Moldova și președintele Parlamentului de la Chișinău nu au prezentat răspunsuri.