Alianța pentru Unirea Românilor susține afacerile micilor antreprenori români, care au un număr redus de angajaţi si desfăşoară activităţi comerciale care nu implică volum mare de vânzări si logistică. Într-un proiect de lege depus luna aceasta la Senat, AUR propune majorarea plafonului de scutire de TVA de la 300.000 lei la 450.000 lei, a transmis senatorul Gheorghe Cătană.
Potrivit inițiatorilor, majorarea plafonului de scutire de TVA de la 300.000 lei la 450.000 lei reprezintă o pârghie importantă în menţinerea dezvoltării economiei naţionale. „Am venit cu această propunere care poate fi considerată chiar o măsură de protecție socială deoarece, din cauza creșterii prețurilor, societățile care acum beneficiază de scutirea de taxă să devină plătitoare de TVA. Ori, aceste afaceri nu înregistrează un profit mai mare, ci sunt nevoite să crească prețul final de vânzare al produselor/serviciilor oferite”, a explicat Gheorghe Cătană.
În plus, susține senatorul AUR, majorarea acestui plafon ar avea un impact asupra scăderii evaziunii fiscale și ar genera creșterea consumului intern, întrucât societățile care la acest moment sunt scutite de plata TVA, vor fi tentate să facă evaziune fiscală pentru a nu depăși plafonul prevăzut de lege.
„Din punct de vedere al fluxurilor de trezorerie al micilor întreprinderi, trecerea de la neplătitor de TVA la plătitor de TVA are ca efect ieşiri de numerar reprezentând TVA de plată. Acest fapt duce la imposibilitatea societăţii de a-şi continua activitatea comercială.
Dispariţia acestor societăţi va avea ca efect scăderea numărului de societăţi care contribuie la bugetui de stat prin plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi a contribuţiilor sociale.
Lichidarea societăţilor are şi un efect social, astfel salariaţii vor rămâne fără loc de muncă, îndreptându-se către ajutoarele de stat (şomaj), punând presiune pe bugetul asigurărilor sociale”, se arată în expunerea de motive anexată proiectului AUR.
Ce prevede proiectul inițiat de Alianța pentru Unirea Românilor?
Legea pentru modificarea alineatului (1) al articolului 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede:
La articolul 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al Româniel, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Persoana impozabilă stabilită in România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 133.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 450.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).”