Banca Mondială a alcătuit un top al celor mai atractive orașe din România pentru demararea unei afaceri. În continuare, lista este deschisă de Capitală, care este urmată de Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești.
Cel mai competitiv oraş din România este Bucureşti, cel mai mare oraş care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din UE.
Este urmat de alte oraşe dezvoltate (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara etc.), care sunt de asemenea, importante hub-uri economice. Oraşele competitive secundare sunt esenţiale pentru mai puternica performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine.
Datele au prezentat o corelaţie pozitivă între performanţa economică exprimată prin VNB/capita şi indicele de competitivitate, care înseamnă că un oraş competitiv oferă cu adevărat oportunităţi mai bune cetăţilor săi.
Alte oraşe (Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni etc.) beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate. Mai mult, s-a observat că valoarea indicelui este corelată cu nivelul de specializare al unui oraş (de exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospaţială, Mioveni este specializat in industria auto – ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate).
Pe scurt, acest lucru înseamnă că un grad mai ridicat de specializare în cadrul unui oraş creează premisa unui nivel de competitivitate mai mare. Oraşele puternic specializate, însă, sunt susceptibile de schimbări bruşte economice. Astfel, ori de câte ori este posibil, trebuie luat în considerare la nivel local un echilibru între specializare şi diversificare, mai recomandă Banca Mondială.
În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelaţie pozitivă între indicele de atractivitate şi valoarea capitalului străin atras de un oraş anume (de exemplu,