Ministrul energiei, Virgil Popescu, a răspuns, la Digi24, criticilor lansate de PSD față de acesta și prețul la care a fost vândută Termocentrala Mintia unui investitor străin, de 91 de milioane de euro, în comparație cu suma investită de statul român în retehnologizare, de 150 de milioane de euro. Oficialul din Guvern spune că banii de retehnologizare „n-au fost niciodată folosiți” în acest scop iar termocentrala, aflată în insolvență, a produs o datorie de 685 de milioane de lei. Popescu justifică tranzacția prin faptul că investitorul irakian s-a angajat să facă investiții de un miliard de euro într-o nouă capacitate de producție de energie electrică pe gaze naturale, care ar fi de 1200 de MW.
„Cifrele sunt ușor eronate. La nivelul Ministerului Energiei s-a declanșat cel mai mare și mai amplu plan de investiții în domeniul producerii de energie electrică. Sunt miliarde de euro care au intrat deja în România și care merg în construcția de noi unități de producție a energiei electrice. Vorbim și de unități pe gaz. Sunt două unități la Complexul Energetic Oltenia, 1200 de MW.
Vorbim de un context investițional. Prin fuziunea și ștergerea tuturor datoriilor la bugetul de stat practic s-a înființat la sfârșitul lui 2012 Complexul Energetic Hunedoara, care avea Termocentrala de la Mintia și Termocentrala de la Paroșeni și în 2013 s-au mai adăugat și cele patru mine. Au plecat cu zero datorii.
În 2019, în noiembrie, s-a pronunțat insolvența, deci practic falimentul Complexului Energetic Hunedoara. Puteți să vă imaginați că în acești ani de funcționare s-a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro? Asta este realitatea pe care am găsit-o în 2019 când PNL a preluat guvernarea. 75% dintre aceste datorii sunt către bugetul de stat, 25% sunt către alte companii care au contractat materiale,