Lipsa banilor din sistemul de sănătate este resimțită atât de medici, cât și de pacienți, mai ales în urma scumpirilor recente. Lipsesc medicamente, dar și materiale sanitare, iar cadrele medicale sunt puse în situația de a improviza. Un exemplu vine de la Spitalul Județean din Iași. Medicii de acolo vorbesc sub protecția anonimatului pentru Digi24 despre această criză. Uneori, pacienții sunt puși să cumpere medicamente. Conducerea spitalului recunoaște că sunt sincope în aprovizionare.
Medic: Lipsesc seringile, eprubetele pentru analizele de sânge, leucoplast, gips, tifon, lucruri esențiale pentru un spital. Dacă nu există astea, putem închide spitalul. Personalul a cumpărat din banii personali o parte din aceste materiale, pentru că trebuiau să își asigure minimul de materiale pentru a-și desfășura activitatea.
Medic: Vorbim de materiale sanitare însemnând momente în care lipsesc compresele sterile, momente în care lipsesc feșe, materiale care sunt folosite la prinderea plăgilor, fire de sutură.
Pacienții sunt primii care au de suferit, pentru că trebuie să cumpere și medicamentele pe care nu le are spitalul, iar această situație nu există numai la Iași.
Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților: Această criză simțim că se acutizează din datele pe care le avem. Avem sesizări de la pacienți internați în spitale care sunt nevoiți să își cumpere medicamente și unele esențiale. Ei nu primesc o rețetă, li se scrie medicamentul pe un bilețel de către asistenta medicală sau li se spune telefonic aparținătorilor. Spitalul nu decontează pentru că trebuie să ceară rețetă și e vorba de asumarea medicului curant și nu își asumă.
Medic: Pentru pacienți înseamnă momente de cumpănă, înseamnă momente în care medicul, mai ales, dar și pacientul este pur și simplu… Medicul este pus într-o situatie delicată. Iar pentru pacient înseamnă un risc.