Alianța pentru Unirea Românilor a depus, în luna iunie, un proiect de lege care prevede, pentru situația în care prețul la pompă se menţine sub valoarea de 6,5 lei pe litru, aplicarea unei cote TVA de doar 1%. Propunerea AUR a primit aviz favorabil atât din partea Consiliului Legislativ, cât și din partea Consiliului Economic și Social (CES).
Senatorul Gheorghe Cătană a criticat în termeni duri reducerea de doar 50 de bani la prețul final introdusă de către alianța PSD-PNL. Aceasta nu aduce niciun beneficiu românilor, dimpotrivă reprezintă o sfidare și încă o cheltuială inutilă de la bugetul de stat.
Cătană a explicat că propunerea AUR are numeroase avantaje și este o soluție deja verificată: „există un precedent în domeniul construcțiilor de locuințe, unde s-a aplicat TVA redus pentru un preț situat sub o anumită limită stabilită prin lege. Așadar, există o soluție simplă, cu adevărat liberală, de încurajare a dezvoltării și în același timp de protecție socială, dar și de reducere a poverii fiscale”, a explicat senatorul AUR.
Propunerea legislativă AUR pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede completarea articolului 29 cu un nou alineat (9), după cum urmează:
(9) Prin derogare de la prevederile alineatului (1), pentru toate tipurile de carburanţi auto comercializaţi în România, în situaţia în care preţul final la pompă se menţine sub valoarea de 6,5 lei pe litru, se va aplica o cotă de TVA redusă, în valoare de 1%.
Senatorul Gheorghe Cătană a enumerat principalele avantaje ale soluției AUR:
(1) Preț super avantajos.(2) Libertate de opțiune pentru operatori, cu încurajare pe reducerea prețului final.(3) Statul nu plătește nimic.(4) Profitul comerciantului nu este încurajat către speculă.(5) Românul sărac este în avantaj.(6) Dezvoltarea economică, industria și transporturile sunt susținute și încurajate.(7) Prețurile la celelalte produse, deci inflația, nu au motiv de creștere.