Războiul Rusia – Ucraina a blocat implementarea proiectelor UE în agricultura din Timiș – Ziua de Vest

Fermierii din zona de vest au ajuns la disperare din cauza blocajului la care s-a ajuns cu privire la implementarea proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană. Ei atenționează cu privire la pierderile pe care le înregistrează. Cauza? Prețurile materialelor care s-au triplat pe fondul războiului Rusia –Ucraina, dar și neactualizarea cursului valutar și birocrația care îngreunează totul.

O hală de la 1 – la 3 milioane euro

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom Dudeștii Vechi, care lucrează 12.000 de ha, deține 1.400 de vaci Limousine și are peste 120 de angajați, atrage atenția despre problema tot mai complicată a fondurile pentru agricultură ce trebuie implementate de la Uniunea Europeană. Emiliana West Rom are în derulare proiecte de 20 de milioane de euro, iar marea dificultate este că s-au triplat cheltuielile. Fermierii fac  previziuni, depun bugete exacte, dar majorările incredibile de prețuri, din 2022, au dat totul peste cap și sunt mari dificultăți.

“Este foarte grav când ai prevăzut că o hală costă un milion de euro, iar acum prețul a crescut la aproape 3 milioane de euro”, a spus Stoppa. O altă chestiune ridicată de directorul de la Emiliana este că nu se găsesc utilaje și echipamente pe piață pentru implementarea proiectelor.

”Dacă dai comandă, acestea îți sunt aduse după un an chiar doi. E inacceptabil acest mod de lucru. De aceea se întârzie finalizarea proiectelor europene”, a subliniat Stoppa.

Domnul Roșca deține 400 de vaci de lapte și lucrează 1.000 de ha de teren agricol, unde practică cultura mare. A accesat un proiect de 2,7 milioane de euro în 2017, dar are mari dificultăți să îl pună în practică, din cauza birocrației.

Fermierii susțin că situația s-a agravat și mai mult acum în pandemie,

 » sursa: ziuadevest.ro