România este cu adevărat o colonie. În timp ce alte state precum Polonia cer Comisiei Europene să se retragă din contractele de achiziții semnate cu Pfizer privind achiziția a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid-19, politicienii români nu iau niciun fel de atitudine. Deputata AUR Dumitrina Mitrea a cerut Ministerului Sănătății să motiveze acest comportament pasiv.
„Comisia Europeană a negociat în numele celor 27 de state-membre ale Uniunii Europene și a semnat unul dintre contracte cu BioNTech/Pfizer pentru un total de 300 de milioane de doze (dintre care 100 milioane opţionale). Bruxellesul a încheiat un al doilea contract, similar, tot pentru 300 de milioane de doze, ajungând ca în decursul anului trecut să aprobe și un al treilea astfel de contract pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 (900 de milioane de doze ferm + 900 de milioane de doze opţional), explică deputata AUR în sesizarea adresată la sfârșitul lunii mai.
Ministerul Sănătății admite că România a achiziționat mai multe doze de vaccin decât a avut nevoie, însă a precizat că acordurile încheiate de către Comisia Europeană cu producătorii acestor seruri nu prevăd opțiunea de a renunța la achiziționarea acestora. Singurele opțiuni valabile sunt cele de revânzare sau donație.
„La nivelul Comisiei Europene se caută soluții în numele tuturor statelor membre, majoritatea statelor membre UE aflându-se în aceeași situaţie, intrucât numărul de doze contractate a fost raportat la PRO-RATA aferentă fiecărui stat pentru numărul de persoane eligibile pentru vaccinare, număr care a fost mai mare decât numărul persoanelor efectiv vaccinate”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Sănătății în luna iulie.
Contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva COVID-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre şi nu direct de către statul roman, intre Comisia Europeană şi producătorul vaccinului şi sunt sub forma APA (Acord de cumpărare în avans) şi (Acord de Cumpărare).
Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au solicitat Comisiei Europene să își retragă actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirusului, după o întâlnire informală a miniștrilor sănătății din mai multe țări ale UE. La acest demers se vor alătură și slovacii, iar Ministerul Bulgar al Sănătății și-a exprimat îngrijorarea vizavi de această situație.