Târgul mierii, la USAMVB Timișoara. ”Seceta a lovit în plin sectorul apicol, în Timiș!” – Ziua de Vest

Joi 28 iulie, Asociaţia Crescătorilor de Albine Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, prin AGRO TM CAMPUS, a deschis oficial Târgul Mierii, pe calea Aradului nr. 119.

Târgul va fi deschis până în data de 30 iulie.

La sfârșit de an apicol, timișorenii şi sunt aşteptați în număr cât mai mare la Târgul Mierii, locul perfect pentru a se îndulci cu minunatele produse ale stupului, produse complet naturale ce vin din bogăţia naturii, dar şi din hărnicia albinelor şi apicultorilor.

Cu acest prilej, Petru Doda, președintele ACA Timiș, a explicat că 2022 nu a fost cel mai bun an, dar a fost bunicel. Startul a fost problematic, fiindcă acele condiții climatice nu au fost favorabile dezvoltării sectorului apicol. Totuși, de la rapiță începând, familiile s-au dezvoltat și au reușit un cules bun și la florile de rapiță și la florile de salcâm. Problema este că din cauza vremii salcâmul în Timiș a fost compromis, iar cei care au dorit să obțină miere de salcâm au mers în alte zone: Oltenia, Caraș Severin și în alte locuri, în Ardeal.

Mai târziu a apărut canicula, iar nectarul secretat de albine a fost foarte puțin. Trebuie să spunem că seceta a afectat foarte mult sectorul apicol nu numai în Timiș. În primul rând datorită lipsei apei din sol, flora spontană nu au secretat nectar. Nu au putut să se dezvolte. Nu au avut ce să culeagă albinele. Unii apicultori au dat sirop la albine să le hrănească.

Ca să obții miere în acest an trebuia să plătești un anumit preț cam mare, fâcând deplasări, mergând în pastoral. Așa au crescut costurile pentru obținerea producției de miere.

 » sursa: ziuadevest.ro