În județul Timiș, grâul este salvat, dar riscul devine tot mai mare pentru porumb și floarea soarelui, din cauza secetei excesive și a temperaturilor record de până la 38 -39 de grade, la umbră și peste 50 la soare.
“Fără irigații nu se mai poate face agricultură!”
În aceste condiții, Codruț Ancheș, directorul Direcției Județene Agricole Timiș, atenționează că, dacă nu vor veni ploile în două săptămâni, o parte din culturile de porumb și floarea soarelui va fi compromisă. În noile condiții climatice extrem de agresive, agricultura nu mai poate funcționa fără irigații, dar pentru a avea un sistem eficient în Timiș, este nevoie de sprijinul de la București, de la Ministerul Agriculturii”.
Prof.univ.dr. Paul Pârșan, fost director al DAJ Timiș și fost rector al USAMVB Timișoara, acum, mic fermier în Recaș, a adăugat: “Problema este la porumb. Dacă nu vor veni ploi serioase, cultura va fi foarte grav afectată. Până în luna iulie, porumbul s-a dezvoltat foarte bine, tot pe baza ploilor mici, dar acestea nu asigură o sustenabilitate pe termen îndelungat. Când apare paniculul, știuletele și mătasea cerință de apă este maximă, iar lipsa precipitațiilor va provoca mari dezechilibre în cultură și în plantă. Polenul la porumb e viabil până la 36 -37 de grade la acești hibrizi adaptați, dar dacă se ajunge la 40% pe fondul acesta de uscăciune și pe o durata mai lungă, atunci vor fi probleme mari”.
Pentru a se convinge de situația din teren, Ancheș a făcut o vizită pe câmp, la Comloș, la doi fermieri. Ei au crezut că vor scoate 3 tone de grâu la ha, dar au scos 7 tone și 3,5 tone la rapiță. De asemenea, fermierii din zona Liebling, au reușit să obțină 6-7 tone la grâu și 2 -3 tone la rapiță,