Relațiile româno-albaneze sunt afectate de recuperarea clădirii Institutului Român (Casa Iorga) din Saranda, care a aparținut statului român, dar a fost confiscată de către autoritățile albaneze. Senatorul AUR s-a implicat în acest caz și a trimis o solicitare către ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu pentru a impune demersuri oficiale în vederea recuperării clădirii Institutului Român din Saranda. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, susține că, potrivit estimărilor, procesul de recuperare al terenului și clădirii Casa Iorga din Saranda va fi realizat într-un orizont de timp previzibil și că va urmări în mod consecvent închiderea acestui dosar de pe agenda relațiilor bilaterale cu Albania.
,,În toate discuțiile cu partea albaneză interlocutorii au arătat că înțeleg valoarea deosebită a Casei Iorga pentru România și au fost de acord că dosarul trenează de foarte mult timp, însă au precizat că tema are un caracter strict tehnic-financiar, rezolvarea fiind încetinită de contextul economic intern din Albania. În câteva ocazii, aceștia au invocat problema despăgubirii cuvenite cumpărătorului de bună credință, care a achiziționat imobilul în anul 1992 și care nu ar fi acceptat compensația propusă. În luna februarie a.c. Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe albanez ne-a comunicat că are în vedere elaborarea unui act normativ de expropriere a actualului posesor al imobilului”, a răspuns ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
În ceea ce privește înființarea unui Institut Cultural Român la Saranda, MAE susține că această acțiune presupune implicarea ICR-ului și a Ministerului Afacerilor Externe, corelată cu activitatea și prioritățile celor două instituții. Procesul implică parcurgerea mai multor etape de avizare/aprobare la nivel instituțional, actualizarea atât a cadrului juridic bilateral, cât și a celui intern, precum și alocarea resurselor financiare, logistice și de resurse umane necesare.