Senatorul AUR Sorin Lavric a primit o petiție care semnalează o serie de nereguli la Institutul Cultural Român. Actul care a ajuns pe masa senatorului AUR face referire la procesul jurizării proiectelor Translation and Publication Support Programme (108 proiecte) și Publishing Romania (13 proiecte), prin intermediul cărora se publică traduceri ale celor mai importanți scriitori români și se promovează valorile de vârf ale civilizației românești în străinătate. E prima dată în istoria ICR când, dintr-un total de 121 de proiecte, doar jumătate obțin punctajul necesar pentru finanțare. Senatorul Sorin Lavric a transmis o solicitare către Ministerul Culturii pentru a lămuri această situație, în contextul în care există suspiciuni că reprezentanții ICR au încălcat regulamentul.
Printre autorii refuzați de la finanțare intră importante personalități: Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Răzvan Theodorescu, Nicolae Breban, Mihail Sebastian, Mircea Cărtărescu sau Octavian Paler.
,,ICR a încălcat regulamentul elaborat de ICR însuși! După încheierea jurizării, președintele ICR Liviu Jicman și consiliul director al ICR modifică condițiile și regulile în timpul jocului, impunând membrilor juriului depunctarea proiectelor care prevăd publicarea cărților în anul editorial 2023 – ceea ce este de neacceptat. Din ce motive actualul președinte al ICR, dl. L. Jicman n-a solicitat o suplimentare a bugetului pentru a finanța editurile câștigătoare? Din ce motive reprezentanții ICR au intervenit în jurizarea proiectelor, influențând depunctarea editurilor pe criterii abuzive și, în esență, false?”, a întrebat senatorul AUR Sorin Lavric.
În comparație cu sesiunea TPS și Publishing Romania 2022, când sunt finanțate 22 de proiecte din 112, în sesiunea 2019-2022 au fost finanțate peste 100 de proiecte din 145 depuse, iar în 2018 au fost finanțate circa 100 de proiecte din 114.
Din bugetul total alocat programelor de finanțare în 2022, suma de 1.527.00 lei a fount angajată prin contracte de finanțare semnate de Institutul Cultural Român în anii precedenți, în urma sesiunii anterioare de jurizare a programelor TPS & Publishing. Astfel, bugetul disponibil pentru sesiunea 2021-2022 a fost de 900.000 de lei, din care 750.000 de lei pentru programul TPS și 150.000 de lei pentru programul Publishing Romania.