Dialogul parlamentar dintre România și Republica Malta a fost reluat, după mai bine de 6 ani, grație eforturilor depuse de către deputatul AUR Antonio Andrușeac, care a efectuat o vizită de lucru în această țară, la invitația președintelui parlamentului maltez, Anġlu Farrugia. În sensul intensificării colaborării dintre cele două state, Andrușceac mai are planificate întrevederi cu înalți oficiali, precum ministrul Culturii, Owen Bonnici, cu ministrul-adjunct de Finanțe, Ivan Portelli, și președintele Organizației Internaționale pentru Relații Diplomatice, dr. Catello Marra.
Spre deosebire de alți politicieni din vechea clasă politică, deputatul AUR utilizează deplasările externe pentru a face diplomație parlamentară și pentru a pune bazele unei colaborări fructuoase cu alte state europene.
În cadrul vitezei efectuate în Malta, reprezentanții ambelor părți au reiterat necesitatea formării unui front comun împotriva agresiunii militare rusești din Ucraina
„Pentru a stabiliza independența și securitatea energetică, trebuie să menținem o pondere robustă a rolului gazelor naturale și energiei nucleare în procesul de tranziție la o economie mai verde. Trebuie să dezvoltăm atât relațiile bilaterale, cât și cele din cadrul UE, cu atât mai mult cu cât România înregistrează un deficit comercial în relația economică actuală cu Malta”, a declarat Antonio Andrușceac.
De asemenea, deputatul AUR a salutat decizia Maltei de a sprijini înființarea Centrului European pentru competență în securitate cibernetică la București. În context, Andrușceac și-a exprimat aprecierea față de modul în care Malta sprijină integrarea comunității românești.
„Deși nu este numeroasă, comunitatea românească din Malta are rolul ei în dezvoltarea micuțului stat insular și constituie o punte între cele două state. Sper ca relația pe care am restabilit-o acum, după șase ani, să fie una fructuoasă și mulțumesc interlocutorilor mei pentru deschiderea manifestată în acest sens”, a mai spus deputatul AUR.