Christine Lagarde, preşedintele BCE, vrea ca instituția să acţioneze „într-un mod hotărât şi susţinut” pentru a combate inflaţia record din zona euro, scrie Financial Times. „Inflaţia în zona euro este indezirabil de ridicată şi se preconizează că va rămâne aşa pentru o perioadă de timp”, a declarat marţi preşedintele BCE în cadrul forumului său anual de la Sintra, Portugalia, într-o înăsprire a comentariilor sale privind creşterea preţurilor. „Aceasta este o mare provocare pentru politica noastră monetară”.
Christine Lagarde
„Presiunile inflaţioniste se extind şi se intensifică”, a adăugat Lagarde. Creşterea salariilor din zona euro ar trebui să se dubleze până la 4% în acest an, a spus ea, adăugând că este probabil ca blocajele în aprovizionare să fie persistente şi că nu există niciun semn de încetare a preţurilor ridicate la energie şi mărfuri cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.
BCE plănuieşte să înceapă să majoreze ratele în iulie, pentru prima dată din 2011, iar Lagarde a menţinut marţi planul de a începe cu o creştere de un sfert de punct procentual înainte de o mişcare mai mare în septembrie, cu excepţia cazului în care există o îmbunătăţire rapidă a perspectivelor inflaţiei. De asemenea, banca va înceta să mai cumpere obligaţiuni începând de vineri, ca răspuns la inflaţia anuală record din zona euro, de 8,1% în luna mai, de patru ori mai mare decât ţinta de 2% a BCE.
În timp ce majoritatea băncilor centrale occidentale au început să majoreze ratele, rata de referinţă a BCE pentru depozite rămâne la minus 0,5%, deşi a declarat că se aşteaptă ca aceasta să crească peste zero în septembrie.
Lagarde a declarat că BCE trebuie să acţioneze „într-o manieră hotărâtă şi susţinută, încorporând principiile noastre de gradualism şi opţionalitate” – o schimbare faţă de comentariile sale anterioare care au pus mai mult accent pe angajamentul de a creşte ratele doar „treptat”.