Fermierii din Timiș atenționează că, în 2022, vor avea o producție de grâu mai redusă cu o tonă, față de 2021. De fapt, ei spun că același lucru este valabil la nivel național.
Cauza principală – seceta
Foto Alin Mihalache, fermier în Hodoni
Cauza principală a fost seceta din acest an. Ploițele care au mai venit, la sfârșitul lunii mai, au fost bune, dar nu de ajuns. Alin Mihalache, fermier în Hodoni, a explicat: “Dacă te uiți ochiometric la câmp, zici că oamenii aștia scot 7 tone, dar nu e așa. Am făcut o evaluare. Am zis: “Hai să luăm spicele, hai să luăm densitatea. Producția iese între 5,5 tone – 6 tone. Din păcate, de la evaluarea această teoretică pe care o faci, întotdeauna mai pică atunci când ajungi la recoltat. Eu zic să fim mulțumiți dacă închidem la 5 tone, cinci și ceva. Jumătate din grâu îl am bun, jumate foarte bun, dar cel foarte bun arată de 6 tone teoretic. Anul trecut cel de foarte bun arată de șapte tone”. Cauzele sunt cunoscute. Grâul a intrat în primăvară pe un fond de seceta. La sfârșitul lunii mai, deficitul de apă în Timiș era în unele zone – cum sunt Hodoni, Dudeștii Noi sau Becicherec – și de peste 130 de litri pe metru pătrat.
Alte riscuri
Alin a mai explicat: “A fost un deficit mare, iar asta a grăbit toate fenofazele. Planta are un singur scop: să producă bobul pentru a perpetuă specia. A pornit cu mesajul genetic: “Eu trebuie să ajung la sămânța, dar în condițiile astea de stres!”.
Știm cu toții că și grâul sau porumbul și celelalte plante suferă din cauza stresului produs de natură,