Un restaurant plutitor care a fost un faimos monument din Hong Kong s-a scufundat, la câteva zile după ce a fost tras din port, acolo unde a funcționat timp de aproape 50 de ani, transmite BBC.
Restaurantul Jumbo s-a răsturnat în Marea Chinei de Sud în timp ce se deplasa către o locație secretă, a transmis compania mamă.
Compania Aberdeen Restaurant Enterprises spune că este „foarte tristă din cauza incidentului” dar că niciun membru al echipajului nu a fost rănit.
Restaurantul s-a închis în martie 2020 la începutul pandemiei de Covid-19.
Este estimat că mai mult de 3 milioane de vizitatori au mâncat din bucătăria sa cantoneză în cursul anilor, inclusiv Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Tom Cruise și Richard Branson.
A apărut în câteva filme – inclusiv într-unul din filmele Bond – însă pandemia a dat o lovitură fatală afacerii când restaurantele în general se închideau.
Ingineri marini au fost angajați pentru a verifica restaurantul plutitor înainte de călătorie iar „toate aprobările relevante” au fost obținute, spun proprietarii.
Vasul trebuia să stea într-o locație care nu a fost dezvăluită în timp ce aștepta un nou operator.
Însă s-a scufundat duminică lângă Insulele Paracel după ce „a întâmpinat condiții adverse” și a început să ia apă, a spus Aberdeen Restaurant Enterprises.
„Adâncimea apei de la fața locului este de peste 1.000 de metri, făcând extrem de dificilă munca de salvare”, a adăugat compania.
Deși pandemia a reprezentat ultima lovitură pentru restaurant, acesta s-a confruntat cu probleme financiare mai mulți ani.
Operatorul Melco International Development a spus luna trecută că încă din 2013 afacerea nu mai era profitabilă și avea pierderi mari.