Adrian Costea (AUR): Este inacceptabil ca românii din Ucraina să fie tratați ca cetățeni de categoria a treia

Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană trebuie însoțită de rezolvarea carențelor pe care le are la capitolul îndeplinirii criteriilor politice legate de respectarea drepturilor și libertăților minorității române, pe care autoritățile de la Kiev refuză să le recunoască. Este mesajul transmis de senatorul AUR Adrian Costea, care se adresează ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în vederea legării aprobării statutului de membră a blocului comunitar a Ucrainei, în Consiliul European, de drepturile românilor. Costea susține că trebuie ridicată problema încălcării drepturilor românilor și a procesului de asimilare pe care l-a dezvoltat Ucraina.

Acordarea statutului de țară membră a Uniunea Europeană pentru Ucraina trebuie însoțită de măsuri ferme ale Kievului pentru protejarea drepturilor minorității române din țara vecină. Autoritățile din Ucraina refuză să asigure exercitarea drepturilor minorității etnice românești din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Sudul Basarabiei, Maramureșul Istoric. Ele nu vor să acorde românilor drepturi minime, discriminându-i fățiș. Este inacceptabil ca românii din Ucraina să fie tratați ca cetățeni de categoria a treia! Domnule ministru, care este stadiul discuțiilor oficiale dintre România și Ucraina privind situația minorității române din această țară și ce demersuri ferme și concrete a întreprins MAE privind respectarea drepturile românilor, astfel încât ei să ajungă cât mai repede la o stare de normalitate în privința drepturilor lor legitime”, a declarat senatorul AUR Adrian Costea.

Până azi statul român nu a fost realmente preocupat de încălcarea drepturilor românilor din Ucraina, cu excepția Declarației Parlamentului din 2017 privind Legea Educației din Ucraina. Nici Președintele României, nici guvernul nu ridică această chestiune în relația cu UE sau Ucraina.

Senatorul AUR Adrian Costea mai spune că Rada Supremă trebuie să asigure cadrul legislativ care să garanteze protecţia drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, începând cu etnicii români, acordând atenţie deosebită celor lingvistice, să respecte convenţiile internaţionale relevante. Potrivit lui Costea, în acest proces este necesară consultarea cu reprezentanţii minorităţii românești din Ucraina și implicarea instituţiei prezidenţiale a Ucrainei.

Legea educaţiei 3419-D limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, comunitate care numără jumătate de milion. 

Se ignoră constant revendicări legitime:

  • educația în limba română
  • introducerea limbii române în administraţia publică
  • libertatea de a-și practica religia în limba română
  • eliberarea de autorizații de construcție pentru biserici când e implicată Biserica Ortodoxă Română
  • încetarea presiunilor contra liderilor comunităților de români
  • emiterea de programe radio-TV în limba română.