Întărirea prezenţei aliate în România, la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, reprezintă un obiectiv strategic al ţării noastre, ca răspuns la implicaţiile agresiunii ruse în Ucraina, a spus preşedintele Klaus Iohannis la summit-ul extraordinar al NATO de joi.
Președintele a salutat adoptarea Declarației Comune a Șefilor de Stat și de Guvern aliați, care reflectă obiectivele și interesele strategice ale României, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Iohannis a subliniat faptul că întărirea prezenței Aliate în România, la Marea Neagră și pe întreg Flancul Estic, reprezintă un obiectiv strategic al țării noastre, ca răspuns la implicațiile agresiunii ruse asupra securității europene și euroatlantice, iar această prezență consolidată trebuie să fie unitară, echilibrată și coerentă, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Președintele a salutat decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri, decizie susținută prin demersuri active de Iohannis și de diplomația română în ultimele luni, care au solicitat accelerarea procesului de creare a acestui Grup de Luptă, și menționată de altfel în Declarația reuniunii.
Liderii NATO au decis joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Potrivit declarației adoptate la finalul summitului, NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia „în cei mai fermi termeni posibil”.
Șeful statului a evidențiat, de asemenea, necesitatea revizuirii structurale și pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere circumstanțele substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic. Iohannis a apreciat, în acest sens, propunerile concrete avansate de Secretarul General al NATO și de către SACEUR cu privire la consolidarea Flancului Estic,