Războiul care se desfășoară în proximitatea frontierelor țării noastre produce o adevărată dramă umanitară. Mii de ucraineni se refugiază zilnic în România pentru a fugi din calea conflictului militar și a-și salva viața, fiind așteptați de oameni care sunt gata să îi ajute. Totuși, există și persoane care încearcă să profite de situația de război și criză. Traficanții de persoane la graniţa cu Ucraina aşteaptă ca interesul pentru refugiaţi să scadă, atrage atenţia senatorul AUR Valentin Cioromelea, adresându-se ministrului de Interne Lucian Bode în vederea protejării acestora. Potrivit lui Cioromelea, traficanții de persoane acționează după anumite tactici în situații de criză, precum cea din Ucraina.
„La punctul de frontieră Isaccea, fluxul de refugiați a crescut fapt ce a atras atenția mai multor rețele de trafic de persoane, care profită de situația de război și criză. Traficanții de copii sau proxeneții se infiltrează și racolează refugiați, prin diferite tertipuri, refugiații pică, astfel, în plasa acestor traficanți. Mai multe ONG-uri au semnalat faptul că mai multe femei, refugiate din Ucraina, ar fi ajuns în țară noastră susținute de rețelele de traficanți, fenomen ce ar trebui să înceteze. Domnule ministru, ce măsuri aveți în vedere să luați pentru a stopa acest fenomen ce tinde să ia amploare, aveți în vedere implementarea unui sistem digitalizat eficient în care să se regăsească detalii suplimentare legate de locul, adresa, numărul de persoane cazate și perioada de cazare ale voluntarilor și care este sistemul de verificare a refugiaților cât și cei care îi preiau, în momentul de față pentru nu a permite ca victimele unui război să devină și victime ale traficaților”, a declarat senatorul AUR Valentin Cioromelea.
Din 24 februarie până în prezent, au intrat în țara noastră 491.165 de cetățeni ucraineni, conform datelor comunicate de Poliția de Frontieră. Mare majoritate a acestor persoane sunt zeci de mii de femei și copii, categorie vulnerabilă în fața fenomenului traficului de persoane.
Dacă acest conflict se va prelungi, interesul societăţii şi al mass-media va scădea cu timpul, iar atunci reţelele de trafic de persoane îşi vor face simţită prezenţa, exploatând situaţia acestor refugiaţi. „În lume, există o afacere foarte puternică – undeva la 150 de miliarde de dolari din exploatarea traficului de persoane – fie pentru scopuri sexuale, (20%) fie pentru scopuri de muncă (80%). Există nişte statistici destul de descurajatoare ale OMS, care arată că 25-30% dintre femeile de pe glob sunt exploatate, victime ale violenţei sexuale, fie de către foşti parteneri, fie de către necunoscuţi.