Cu ochii ațintiți asupra masacrului și fărădelegilor comise în Ucraina, românii au trecut cu vederea o fărădelege comisă chiar în Parlamentul de la București: sub pretexul protejării minorităților sexuale și rasiale, deputații au strecurat într-un proiect de lege și un amendament, aparent inofensiv, care însă nu va mai permite nimănui să critice vreun politician sau vreun partid. Amendamentul a fost introdus de pesedista Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților și incriminează, nici mai mult, nici mai puțin, decât delictul de opinie pe motiv de apartenență politică, prevăzând pedepse cu închisoarea de până la 3 ani împotriva celor considerați vinovați de el. Pentru cei care nu știu sau au deschis mai târziu aparatele de radio ori televizoarele, duduia Vicol este supranumită „avocata interlopilor” – doar că acum nu s-a mai mulțumit să-i apere pe interlopi, ci vrea să-i pună la adăpost și pe cei mai buni prieteni ai acestora, politicienii.
Proiectul de lege a fost adoptat ieri în doi timpi și trei mișcări de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională și va merge la promulgare – iar Dulapul de la Cotroceni nu are nici motive și probabil nici chef să o respingă: de când voia el ca nimeni să nu mai aibă dreptul să-i amintească despre casele de la Sibiu pe care s-a făcut stăpân prin acte false? Practic, orice critică pe care nu doar jurnaliștii, ci și cetățenii de rând o vor aduce unui politician sau unui partid politic, va fi de acum înainte considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea între 6 luni și 3 ani.
Citește și: PSD și PNL au respins proiectul AUR împotriva pensiilor speciale nesimțite
Asemenea legi există doar în Coreea de Nord, Turcia și China și abia de curând a fost introdusă și în Rusia o lege similară. E adevărat că în Rusia, dacă-l critici pe Putin, primești 15 ani de Siberia, pe când în România, dacă o să zici, de pildă, că Iohannis e un leneș incapabil, pus doar pe distracții, care-i gâdilă între cornițe pe corupți sau e chiar capul mafiei politice de la noi, o să iei doar 3 ani de Jilava, dar principiul e același: nimeni nu va mai avea voie să sufle o critică la adresa guvernanților.
Ne întoarcem astfel în era comunistă, când, dacă îndrăzneai să zici ceva de Partid și de „cel mai iubit fiu al poporului”, ajungeai la pușcărie sau în cel mai fericit caz într-un ospiciu de nebuni. Singura diferență e că acum nu mai e un singur Partid despre care nu poți să zici nimic, ci sunt vreo trei – PSD, PNL și UDMR, iar „cel mai iubit fiu al poporului” este poate „cel mai molâu fiu al poporului”, zis și Herr Șifonier. Nici Năstase, cât era el de „Împărat”, nici Dragnea, când era „Șefu la bani”, nu au îndrăznit să dea astfel de legi care desființează, practic, libertatea de exprimare.
Grație unui simplu amendament, corupții și-au văzut visul cu ochii: niciun ziarist nu va mai avea voie să le spună în față că sunt corupți,