Războiul din Ucraina vecină a lovit deja firmele din Bihor, care îşi văd periclitată relansarea post-pandemie. Dincolo de deprecierea leului şi scumpirea combustibililor, economia locală se confruntă cu o restrângere a comenzilor şi întârzieri în aprovizionare, în condiţiile în care scumpirea grâului cu peste 30% va arunca în aer preţul pâinii.
Războiul e deja aici. Declanşat la 200 de kilometri distanţă, conflictul din Ucraina produce efecte în Bihor cu viteza transmisiunilor în direct. Leul s-a depreciat în faţa principalelor valute, costul energiei a explodat, iar firmele anunţă creşteri de preţuri.
„Deocamdată întâlnirile cu potenţialii investitori în Oradea continuă conform agendei stabilite, nu par mai reticenţi decât înainte”, spune primarul Florin Birta. Dar războiul abia a început…
Refugiaţii şi boicotul
Primele reacţii la războiul din Ucraina declanşat pe 24 februarie au fost emoţionale. Bihorenii s-au mobilizat pe Facebook ca să trimită ajutoare refugiaţilor în vămi, să le ofere găzduire şi să boicoteze firmele ruseşti din zonă „pentru că finanţează războiul”. Autorităţile locale şi judeţene s-au alăturat efortului de cazare a refugiaţilor, iar cele centrale au luat boicotul în serios.
La începutul săptămânii trecute, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a făcut controale la staţiile Lukoil şi Gazprom, soldate cu 104 amenzi în valoare de 1,4 milioane lei, inclusiv în Bihor, pentru că aveau vitrinele frigorifice murdare. Desigur, cu efect zero asupra războiului.
„Metoda boicotului e greşită. În primul rând, cele 300 de staţii Lukoil şi Gazprom au angajaţi români, plătesc impozite în România şi unele sunt date în franciză unor români. În al doilea rând, Lukoil, care deţine rafinăria Petrotel din Ploieşti, aprovizionează şi alte lanţuri de benzinării, deci n-ai rezolvat nimic”, spune consultantul în afaceri Octavian Dan.
De altfel, şoferii nici nu au luat în serios sancţiunile „la pompă”.