Bătrânii României se zbat cu lipsurile financiare grave, cu singurătatea, cu neputința fizică, cu boala, cu izolarea și cu pandemia Covid-19, iar acum sunt îngrijorați față de evoluția războiului ruso-ucrainean. În ultimii 30 de ani, soluțiile pentru pensionari au fost uneori ridicole, indexarea pensiilor cu rata inflației în perioada când inflația a fost zero. Specialiștii au calculat că noile scumpiri au adus valoarea coșului minim de consum la 3.000 lei care reprezintă pragul de sărăcie în România. În acest context, deputatul AUR Lucian Pușcașu se adresează ministrului Muncii Marius Budai, propunându-i creșterea pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei.
„Dacă pentru salariul minim au mai fost preocupări inclusiv din partea parlamentarilor AUR, constatăm că Ministerul Muncii si Solidarității Sociale nu a manifestat o preocupare expresă față de depășirea pragului de sărăcie a pensionarilor prin raportarea pensiilor pe contributivitate la valoarea coșului minim de consum. Considerăm că pragul de sărăcie trebuie avut în vedere atât la salarii cât și la pensii pentru că orice ființă umană trebui să aibă venituri și să trăiască peste pragul de sărăcie. Până vă hotărâți asupra politicilor de stânga sau de dreapta pe care le va adopta actualul Guvern solicităm să vă preocupați să nu ne moară bătrânii de foame și în frig și să comunicați public românilor la ce dată pensiile mici vor ajunge la valoarea coșul minim de consum calculat de INS și la ce dată pensiile mici vor fi peste pragul sărăciei”, a declarat deputatul AUR Lucian Pușcașu.
În raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat pe 26 ianuarie 2022, acesta trage un semnal de alarmă și spune că trebuie luate măsuri urgente și arată că salariul de baza minim brut pe tara garantat în plată este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere că valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adultă singură este de 2.708 lei.