Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai, printre cele mai cunoscute femei din România de către elevii de gimnaziu. STUDIU

Majoritatea elevilor învață despre feminism de pe internet, nu de la școală!

Studiul „Ce este feminismul? Percepţii ale elevilor şi elevelor din România”, realizat de cercetătoarele Laura Grunberg şi Diana Elena Neaga în cadrul proiectului „EGALIS: egalitate de gen prin schimbare socială şi educaţie”, a avut ca obiectiv să afle cât de cunoscut este conceptul de feminism în rândul elevilor din România. Cele două autoare ale studiului consideră că rolul redus al școlii în promovarea conceptului de feminism se explică prin faptul că în programa oficială nu există oportunitatea concretă de discutare a conceptului și a termenilor complementari lui.

În ciclul gimnazial, există câteva trimiteri minimale la mișcarea de femei sau la situația femeilor în anumite manuale de istorie, precum și câteva teme, prezente în manualele de educație civică, în care se face legătura cu feminismul. În rest, depinde doar de cadrul didactic și de disponibilitatea și pregătirea ei/lui de a introduce subtil, la diverse alte materii, tematici cu miză feministă. La liceu, școala apare că sursă importantă de informare despre feminism, dar, iarăși, într-o măsură mai mică decât internetul. De asemenea, conform studiului, în casele, familiile sau în cercurile de prieteni ale elevilor intervievați se discută prea puțin despre feminism, ceea ce înseamnă că informațiile ajung la elevi in mod nestructurat.

Femei cunoscute/importante din România pentru elevii de 11-13 ani

Cercetarea arată că principalele femei cunoscute/importante din România pentru elevii de 11-13 ani sunt Simona Halep (sport), Ecaterina Teodoroiu (istorie), Viorica Dancilă (politică) și Denise Rifai (mass-media). Fetele au menționat, în general, un număr mai mare nume din muzica ușoară, dar și din istorie, în timp ce băieții din politică și sport. Iată care sunt cele mai cunoscute femei din România de către eleviii de gimnaziu:

  • din sport: Simona Halep,

 » sursa: qbebe.ro