Adrian Costea: AUR se opune limitării libertății de circulație prin menținerea formularului PLF

AUR se opune limitării libertății de circulație prin menținerea formularului PLF, care este cerut de autorități la intrarea în țară. Guvernul are în vedere introducerea unor noi modificări la acest document, care a generat un adevărat haos de la implementarea sa. Aproximativ 50.000 de români care s-au întors în țară au fost amendați, deși completaseră formularul PLF.

Astfel, dacă se adoptă modificările, formularul ar trebui completat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în România, față de 24 de ore în prezent. Autoritățile au decis să corecteze și aspecte ce țin de completarea formularului: astfel, cetățenii români care vor intra în țară vor trebui să introducă doar CNP-ul – nu și datele din CI/pașaport.

Proiectul de lege care vizează modificarea formularului digital de intrare în România a fost dezbătut în cadrul Comisiei permanente a Senatului pentru Comunicații și Tehnologia Informației. Comisia în cauză a avizat această inițiativă legislativă, cu un singur vot împotrivă – al senatorului AUR Adrian Costea.

„Completarea formularului PLF presupune declararea de către călător a locațiilor în care va staționa pe timpul șederii în România. La nivel european, au existat discuții privind ridicarea acestui formular care aduce atingeri nu numai libertății de circulație, ci și intimității, în condițiile în care statele nordice au renunțat la restricțiile de călătorie”, a declarat Adrian Costea pentru Ropres.