CNA, recomandări legate de difuzarea filmelor româneşti de dinainte de ’89. Ce ar trebui să afişeze televiziunile

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, să emită o „Recomandare privind difuzarea unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, în scopul informării publicului cu privire la contextul istoric şi socio-politic în care au fost create acestea, unele având un pronunţat caracter propagandistic”.

Conform unei informări a CNA, la transmiterea unui film, în funcţie de conţinutul acestuia, Consiliul recomandă radiodifuzorilor să aleagă una dintre opţiuni:

a) Difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuţie producţiile cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin participarea unor invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice din perioada respectivă, în contextul istoric şi cultural al realizării acestora. Analiza şi critica de specialitate a acelor producţii cinematografice româneşti se poate realiza înainte sau după difuzarea lor în cadrul serviciilor de programe;

b) Informarea publicului, la începutul programului, asupra difuzării unei producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin afişarea, statică şi lizibilă, a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”.

Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcţie de fiecare film în parte.

Conform ziare.com, iniţiativa i-a aparţinut lui Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA. „Am propus atunci o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii şi să încerce, într-un fel, să le pună în contextul epocii”, a explicat Popescu, precizând că recomandarea este destinată „în special tinerilor de azi”.

„Ei nu ştiu – nu au de unde – cum e să trăieşti într-o ţară fără libertate de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare era un fapt pozitiv;

 » sursa: ebihoreanul.ro