Milioane de români din țară și din afara granițelor, care nu locuiesc la adresa din buletin, ar putea rămâne fără carte de identitate, în urma unui proiect de ordonanță al Ministerului Afacerilor Interne. Raisa Enachi (AUR) cere clarificări din partea MAI cu privire Ordonanța de Urgență Guvernului nr. 97/2005, care impune solicitanților cărților de identitate să facă dovada că locuiesc la locul unde solicită stabilirea domiciliului. Cei mai afectați vor fi românii din diaspora.
Totodată, potrivit acestui OUG, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie. Dovada adresei de domiciliu prin simpla declaraţie a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Noile norme prevăd că, din declaraţia scrisă a găzduitorului, de primire în spațiu, trebuie să se bazeze pe consimțământul acestuia și pe numărul de persoane care locuiesc cu adevărat în locuință.
„Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată. Această procedură este vizată să dureze cel puțin 60 de zile, astfel încât cetățeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoștință faptul că este posibil să fie inițiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce îl privește.
Avem responsabilitatea să luăm în considerare realitatea vremurilor noastre și să nu trecem cu vederea situația greșită a românilor din diaspora, care ar fi direct afectați de această acțiune, chiar dacă este vorba de radierea privind mențiunea domiciliului, ci nu de anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată, printre cei afectaţi de propunerea Ministerului de Interne ar fi și cei ce locuiesc cu chirie sau în gazdă”, explică Raisa Enachi.
În acest context, deputata AUR a solicitat ministrului Lucian Bode să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Care va fi procedura de implementare a OUG nr. 97/2005?
- Cum vor fi asistați cetățenii care sunt plecați în străinătate pe o lungă perioadă de timp, și nu s-ar încadra în procedura vizată a celor 60 de zile iar posibilitatea de a ajunge în țară este o dată pe an, poate nici atunci?
- Cum este interpretat în acest caz art. 12 și 13 din Declarația Universală a Drepturilor Omului?
- Cum se va aplica această OUG nr. 97/2005 față de art. 8, p.1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului?
- Cum rămâne cu aplicarea art. 15 al. (2) din Constituția României: „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”?