SUA fac apel la China să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a descuraja un atac împotriva Ucrainei. Ce spune Beijingul

SUA fac apel la China, care tocmai a susţinut public „preocupările rezonabile” ale Moscovei, să-şi folosească „influenţa” asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina, a declarat joi numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, relatează AFP.

„Facem apel la Beijing să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a-i împinge către diplomaţie, pentru că dacă există un conflict în Ucraina, nici pentru China nu este bine”, a apreciat Victoria Nuland în faţa presei. „Ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale şi asupra sectorului energetic”, a adăugat responsabilul american, conform Agerpres.

Statele Unite au apreciat de asemenea că controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania nu va fi activat dacă Moscova va invada Ucraina.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a discutat la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken iar Beijingul a spus că vrea ca toate părțile să rămână calme și „să se abțină de la a face lucruri care agită tensiunile și exagerează criza”.

Blinken a subliniat că tensiunile ar trebui reduse și a avertizat privind riscurile de securitate și cele economice în urma oricărei agresiuni a Rusiei, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a afirmat că mesajele SUA către Beijing au fost foarte clare.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că „un Armistițiu Olimpic onorat de-a lungul timpului” pentru Jocurile de Iarnă de la Beijing, care vor începe pe 4 februarie, va intra în vigoare de pe 28 ianuarie, notează Reuters.

„Să profităm de aceasta să promovăm pacea, solidaritatea, cooperarea și alte valori comune împărtășite de toată umanitatea, pentru a face lumea un loc mai bun”, a scris Zhang pe Twitter.

Wang,

 » sursa: www.digi24.ro