Deputatul AUR Lucian Feodorov a primit răspuns din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale cu privire la modificarea Codului Muncii care stabilește amenzi de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare angajat căruia angajatorul i-a întârziat cu mai mult de o lună plata salariului. Feodorov susține că această măsură poate dezechilibra major piața muncii, având în vedere și contextul pandemiei. În răspuns, Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că, prin modificarea aprobată de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, s-a dorit crearea unor pârghii juridice favorabile salariaților în scopul accesului mai facil la obținerea drepturilor salariale ce li se cuvin, în situația în care sunt prejudiciați.
„Având în vedere apariția unor situații cu caracter imprevizibil și excepțional, care au determinat luarea unor măsuri pentru a asigura continuitatea activității agenților economici, dar și o protecție socială eficientă a salariaților menită să asigure, sub aspect global, o mai bună eficiență economică, prin OUG nr. 117/2021 s-a reglementat, ca și contravenție, neacordarea drepturilor salariale corelată cu obligația angajatorului de a prezenta dovada privind suma plătită efectiv salariatului”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
În interpelarea inițială, deputatul AUR Lucian Feodorov a solicitat clarificări pentru criteriile pe baza cărora s-au stabilit astfel de sancțiuni și în acest cuantum și dacă s-a avut în vedere promovarea și susținerea modificării dispozițiilor Legii nr. 53/2003 prin O.U.G. nr. 117/2021 prin analizarea situației dificile a multora dintre operatorii economici în condițiile prelungirii stării de alertă în baza dispozițiilor H.G. nr. 1616/2021.
Actuala măsură poate declanșa un val de efecte negative în economie, printre cele mai importante numărând-se faptul că acest instrument poate fi cu usurință folosit abuziv în relația dintre angajați și angajatori, ca instrument de presiune, accentuând dezechilibrele actuale existente pe piața locală a muncii și poate încuraja un val masiv de insolvențe și falimente în mediul de business.