Istoria Basarabiei este și trebuie să fie trup comun cu Istoria României, pledează Cristian Ivănuță (AUR), care a înaintat o solicitare în acest sens către Ministerul Educației. Deputatul insistă asupra faptului că este imperios să înțelegem că „românii din jurul granițelor țării noastre (chiar dacă unii dintre ei nu își mai spun – sau nu li se permite să își mai spună – români) nu pot fi încadrați, strict, în categoria diaspora. Ei trăiesc pe vechi vetre românești care, din cauza vicisitudinilor istorice, au rămas în afara granițelor actuale ale României. Acesta este și cazul românilor din Basarabia”.
Astfel, elevii trebuie să învețe la școală inclusiv despre istoria românilor din Basarabia, este inacceptabil să nu avem minime referințe istorice despre anexarea Basarabiei de către ruși și despre politica agresivă de deznaționalizare și rusificare a românilor din stânga Prutului, Unirea Basarabiei cu România și despre ocupația sovietică. De asemenea, elevii trebuie să știe că soarta basarabenilor nu a fost ușoară nici după proclamarea independenței față de fosta Uniune Sovietică în 1991: românii dintre Prut și Nistru au putut reveni măcar sub jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române, ca urmare a reactivării Mitropoliei Basarabiei, decisă de Sfântul Sinod.
„Sunt îngrijorat că toate aceste adevăruri nu vor fi consemnate în manualele de istorie sau vor fi rămas doar punctate în manualele de istorie din alte vremuri, cine știe cât de îndepărtate”, precizează Ivănuță. În acest context, deputatul AUR a solicitat ministrului Educației să transmită care vor fi demersurile, concrete si punctuale, de introducere în curricula școlară de liceu a cursului Istoria Basarabiei.