A plecat la Domnul Părintele Sorin Grecu, eroul care l-a dat jos pe Lenin de pe soclul din Piața Scânteii doar cu o Sfântă Cruce în mână. Imagini Istorice din 1990 In Memoriam Preotul-Luptător


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

L-am cunoscut pe Părintele Sorin Paul Grecu în flamboiantul an 1990. Era ca focul viu! El este omul care cu puterea exemplului său și numai cu o sfântă cruce de binecuvântare în mână a reușit demolarea statuii criminalului bolșevic sifilitic Vladimir Ilici Lenin din Piața Scânteii, actuala Piață a Presei „Libere”. Ulterior a fost alături de noi, în Piața Universității, până în ultima ei clipă, pe 13 iunie 1990, când au venit minerii lui Ion Iliescu.

Părintele Sorin Grecu dăduse tonul demolării ororii bolșevice printr-o grevă a foamei totale (fără mâncare și fără băutură, nici măcar apă) declanșată pe 1 martie, la baza soclului statuii.

 

Operațiunea de demolare propriu-zisă a început pe 3 martie 1990, când un anticomunist convins, Gigi Gavrilescu,
supranumit Gigi Macaragiu’ (foto), s-a alăturat mișcării Părintelui și, fără nici un sprijin din partea autorităților, dar în ovațiile generale ale mulțimii, pe 5 martie 1990, a reușit să-l smulgă spanzurat pe Lenin și să-l elimine pe veci din
istoria Bucureștilor.

 

Fotograful Dinu Lazar ne-a oferit o serie de imagini spectaculoase de atunci, din care republicăm câteva aici, cu mulțumiri. Prezentăm mai sus, în deschidere, și filmul momentului – un crâmpei video extraordinar, care ar trebui să stea transcris în manualele de istorie ale României și să fie prezentat an de an pe 5 martie, pe posturile național, dacă am avea o țară liberă.

Părintele a mai venit la București în 2016, pentru a participa la inaugurarea Monumentului Aripi al sculptorului Mihai Buculei, fiu de fost deținut politic, ridicat după ani și ani de chinuri pe locul blestematului criminal sovietic, monument care conține și plăci de marmură roșie din fostul ansamblu comunist, plăci care fuseseră luate anterior de la un monument al Regelui Ferdinand…

 

Părintele Sorin Grecu și-ar fi dorit ca pe locul statuii lui Lenin să se înalțe o Sfântă Cruce, mărturisește în filmarea de mai sus, din 3 martie 1990, „așa cum – spune el – și o pasăre face semnul crucii atunci când își deschide aripile ei”. Și Aripi au fost, Trei, în numele Sfintei Treimi, potrivit autorului.

Dar Aripile sunt și azi vitregite de placa pregătită de AFDPR, pe care se aflau versurile Poetului Închisorilor, Radu Gyr: „Înfrânt nu ești atunci când sângeri, nici ochii când în lacrimi ți-s. Adevăratele înfrângeri, sunt renunțările la vis.” Între timp, venerabilul președinte al AFDPR, dl. Octav Bjoza, dublu vaccinat covid, a suferit în oglindă și două AVC-uri.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro