Proteste au izbucnit în câteva orașe kazahe după ce guvernul națiunii din Asia Centrală a ridicat plafoanele de pe prețurile gazului petrolier lichefiat (GPL) iar costul alternativei populare la benzină a crescut, transmite Reuters.
Protestele publice sunt rare – și ilegale, dacă organizatorii nu depun o notă în avans – Kazahstan, în fosta republică sovietică care este strict controlată și în care nu există opoziție parlamentară.
Manifestațiile au implicat mii de oameni. Au început pe 2 ianuarie – ziua următoare după ce plafoanele la prețuri pe GPL au fost ridicate – în orașul Janaozen, locul celor mai violente conflicte dintre protestatari și poliție de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică.
Manifestanții, care au cerut guvernului să demisioneze, și-au petrecut noaptea în piețele centrale din orașele Janaozen și Aktau, scrie Radio Europa Liberă.
Adunări mai mici au avut loc și în alte orașe din sud, vest și în capitala Nur-Sultan în sprijinul protestarilor din Mangystau și și-au exprimat nemulțumirea față de corupție, șomaj și salarii mici.
Mai mult de 20 de persoane au fost reținute de poliție.
Drumurile care duceau spre Aktau au fost închise de autorități.
În Nur-Sultan, poliția a reținut cel puțin trei persoane ce protestează în fața clădirii guvernamentale a orașului. Alți trei protestatari au fost reținuți în ziua anterioară.
Poliția a „arestat preventiv” cel puțin 10 oameni înaintea protestelor planificate de omul de afaceri fugit din țară, care a fost și ministru al Energiei, Mukhtar Ablyazov, lider al partidului Alegerea Democratică pentru Kazahstan (DVK).
În Șimchent, poliția a înlăturat mai mult de 10 persoane adunate în fața clădirii guvernamentale locale, în vreme ce bărbați neidentificați îmbrăcați în civil au oprit un corespondent Radio Europa Liberă care filma.