Grafoprint, 30 de ani de performanță în industria tipografică

Tipografia Grafoprint S.R.L. este una dintre primele tipografii private din Timișoara, înființată în anul 1991, cu capital privat 75% românesc si 25% german, a cărei activitate se desfășoară în domeniul tipografic. Profilul principal de activitate al societății îl reprezenta, la începuturi, procesarea și tipărirea hârtiei în modul continuu prin tehnologia offset, iar, din 2004, și tipărirea de etichete autoadezive in rola prin tehnologia flexografică.

Începutul activității a fost în martie 1990 când trei prieteni au înființat întreprinderea mică „Fundația ROS”, un incubator de afaceri pentru inițiativele lor ulterioare, nume inspirat din inițialele prenumelor celor trei fondatori, Radu Dimeca, Oscar Manto și Silviu Ioan. În 1991, din „Fundația ROS” se naște societatea comercială cu răspundere limitată axată pe tipar, cu numele pe care îl poartă și în prezent, GRAFOPRINT S.R.L. Asociații sunt Radu Dimeca, Oscar Manto, Silviu Ioan, Liviu Poinariu si Manuil Holotescu. Aceștia, cu excepția lui Liviu Poinariu, sunt și primii angajați ai societății.

În martie 1990 au fost pionieri în regiunea de vest a țării, editând prima reviste de rebus zonală, Cockteil Enigma, sub bagheta lui Oscar Manto! De altfel, au și fost nevoiți să treacă în denumirea firmei titulatura de „Fundație” pentru că doar așa au obținut aprobare de la Direcția de Cultură a Consiliului Județean Timiș, imediat după Revoluție, să tipărească la tipografia de stat Helicon Banat primul număr al revistei de cuvinte încrucișate.

Experiența tristă în tiparul la vechea tipografie de stat i-a determinat, pe 1 mai 1990, să treacă din Berlinul de Est, pe la checkpoint Charlie, în Berlinul de Vest, salutând soldatul american de gardă, dornici să înceapă aventura tiparului alături de viitorul lor partener, Liviu Poinariu, din Berlinul de Vest. Astfel, Grafoprint achiziționează primul utilaj de tipar plan, pe care se tipăresc mai multe publicații proprii,

 » sursa: ziuadevest.ro