Jarosław Kaczyński: Tratatele Uniunii Europene sunt moarte, nu mai sunt aplicabile în Europa – 60m.ro

Distribuie acest articol!

Președintele partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, Jarosław Kaczyński, susține că tratatele Uniunii Europene nu mai sunt aplicabile în Europa. Kaczyński a făcut aceste observații în timpul unui interviu pentru ziarul Gazeta Polska, unde a fost întrebat cu privire la modul în care mai sunt aplicabile tratatele Uniunii Europene.

„Se poate spune că instituțiile europene au respins în mod radical tratatele”, a declarat pentru publicație vicepremierul polonez.

„Tratatele din UE au încetat să se aplice, iar Curtea Europeană de Justiție a devenit noul legiuitor”, a adăugat el.

Relația Poloniei cu sistemul judiciar al blocului s-a deteriorat în ultimul timp, după impunerea recentă de către CEJ a unor amenzi în valoare de 1,5 milioane de euro pe zi împotriva statului pentru că nu a respectat hotărârile sale.

Polonia a fost obligată să plătească 500.000 de euro pe zi pentru că nu și-a închis mina de cărbune în cartier deschis Turów, pe lângă 1 milion de euro pe zi pentru că a ales să nu desființeze un complet judiciar.

Kaczyński a subliniat că Polonia va respinge orice propunere de la Bruxelles de extindere a Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Recent, Comisia Europeană a propus să introducă reglementări verzi similare pentru combustibil, materiale de construcție și agricultură, dar are și un plan de a-și crea propriul fond și de a transfera bani către acesta din majoritatea taxelor nou introduse.

„Poziția Poloniei este clară: nu există nicio permisiune pentru asta din partea noastră și nu va exista niciodată. Asta este”, a afirmat președintele partidului de guvernământ.

De asemenea, Kaczyński a respins ideea că Polonia ar putea reanaliza și ar putea sprijini extinderea ETS în schimbul eliberării de capital din fondul de recuperare al blocului, care este în prezent blocat de Comisia Europeană.

„În primul rând, blocarea plăților către Polonia din Planul național de redresare este complet ilegală. Nu există o bază substanțială sau legală pentru aceasta. Este o activitate ilegală care încalcă statul de drept și simpla onestitate”, a spus el.

Kaczyński a explicat că Polonia va refuza o astfel de ofertă deoarece consecințele extinderii Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii ar fi catastrofale pentru polonezi, pentru economia poloneză și pentru bugetele familiilor poloneze.

„Oferta lor ar putea fi descrisă astfel: Îți voi da 100.000 de zloți (21.618 EUR), dar îmi dai 1 milion în schimb. Nimeni sănătos la minte nu s-ar gândi la asta”, a conchis acesta, potrivit Remix News.

Recent, Jarosław Kaczyński a demarat unirea Europei Centrale și de Est printr-o investiție de peste jumătate de trilion de euro în Via Carpathia, o rețea de autostrăzi de la Marea Baltică până la Marea Neagră.


Distribuie acest articol!