Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a murit la vârsta de 90 de ani

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi veteran al luptei Africii de Sud împotriva dominaţiei minorităţii albe, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat duminică preşedinţia.

„Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată”, a declarat preşedintele Cyril Ramaphosa, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Născut la 7 octombrie 1931, în oraşul Klerksdorp, provincia Transvaal, Africa de Sud, potrivit www.nobelprize.org, Desmond Tutu a studiat la Johannesburg Bantu High School, apoi şi-a completat educaţia la Praetoria Bantu Normal College, devenind profesor. În 1954, a absolvit Universitatea Africii de Sud.

În 1958, după trei ani de profesorat, Desmond Tutu a început să studieze teologia, absolvind Seminarul Teologic „St. Peter’s” din Rosettenville, Johannesburg. A fost hirotonit diacon în 1960, apoi, preot în 1961. Şi-a continuat studiile de teologie în Marea Britanie, la Colegiul Regal din Londra, în perioada 1962-1966, unde a obţinut un master în teologie.

Revenit în ţara natală, s-a alăturat Seminarului federal teologic din Alice, Cape Town (1967-1969), apoi a fost lector la Departamentul de Teologie, din cadrul Universităţii Roma din Lesotho. Între 1972-1975, a fost director adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor din Londra.

În 1975, a fost numit diacon al Catedralei St. Mary din Johannesburg, devenind primul om de culoare care a deţinut această funcţie. Între 1976-1978, a fost episcop de Lesotho. A devenit, în 1978, secretar general al Consiliului Bisericilor din Africa de Sud şi un aprig susţinător al drepturilor negrilor sud-africani. În această calitate, Desmond Tutu şi-a radicalizat progresiv poziţia împotriva politicii de apartheid a guvernului sud-african, impunând mai multe obiective, printre care: cetăţenie egală pentru toate rasele de pe teritoriul Africii de Sud,

 » sursa: www.digi24.ro