Un mormânt de aproape 6.000 de ani descoperit în Anglia găzduiește rămășițele a 27 de membri ai familiei, reprezentând o descendență de cinci generații având originea dintr-un bărbat și patru femei, au descoperit cercetătorii folosind analiza ADN, potrivit Live Science.
Cercetătorii au extras ADN-ul din oasele și dinții a 35 de indivizi îngropați la Hazleton North, în regiunea Cotswolds-Severn, Anglia. Ei au descoperit că 27 dintre ei erau rude biologice apropiate și proveneau din cinci generații continue dintr-o singură familie extinsă.
Grupul a trăit în jurul anilor 3700-3600 î.Hr. – acum aproximativ 5.700 de ani. Cercetătorii au descoperit că majoritatea celor îngropați în mormânt provin din patru femei care au avut copii cu același bărbat.
Descoperirile sugerează că existau căsătorii poligame în eșaloanele superioare ale societății neolitice la acea vreme, deoarece cercetătorii cred că era puțin probabil ca bărbatul ancestral să aibă patru soții una după alta; în schimb, probabil că avea mai multe soții în același timp.
Analiza reconstruiește unul dintre cei mai vechi arbori genealogic cartografiați vreodată, a spus Iñigo Olalde, genetician al populației de la Universitatea Bascilor din Bilbao, Spania, și unul dintre autorii principali ai unui studiu publicat marți (22 decembrie) în revista Nature.
În cercetare au fost implicați și oameni de știință de la Universitatea Harvard din Massachusetts, Universitatea Newcastle din Regatul Unit și Universitatea din Viena din Austria.
Este posibil ca noile tehnici să fie aplicate rapid altor colecții de ADN uman antic, a spus el. „Acest studiu este important pentru că este primul arbore genealogic mare pe care îl obținem din preistorie”, a spus el. „Dar probabil în următoarele câteva luni sau un an, vom primi mult mai multe”.
Oasele neolitice
Oasele din studiu proveneau din rămășițele umane a 35 de persoane excavate în anii 1980 din Hazleton North Barrow din Cotswold Hills,