Cea mai mare pictură murală din Iași îl comemorează pe sindicalistul Virgil Săhleanu, asasinat pentru că a contestat privatizarea frauduloasă a uzinei de țevi sudate. FOTOGRAFIA ZILEI


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Fotografia zilei vine de la Iași, unde pe un perete al Casei de Cultură a fost vernisată pe 11 decembrie 2021 pictura murală a portretului unui fost lider de sindicat, asasinat în anii 2000 pentru că a atacat în justiție privatizarea frauduloasă a unei fabrici locale și concedierea angajaților. Dacă Virgil Săhleanu este un erou local pentru că și-a apărat oamenii, ne întrebăm unde este eroismul liderilor de sindicat actuali care, cu puține excepții, nu-și ridică glasul împotriva celei mai mari amenințări față de locurile de muncă ale românilor, certificatele de vaccinare.

„Ca să nu uităm

Azi a fost vernisată cea mai mare pictură murală din Iași (cca 440 mp), dedicată memoriei lui Virgil Săhleanu, un fost lider de sindicat asasinat cu trei lovituri de cuțit, pe data de 7 septembrie 2000, în scara blocului în care locuia.

Când a fost ucis, Săhleanu era șeful sindicatului de la Tepro SA, cea mai mare uzină de țevi sudate din lume până în 1989. Societatea a fost privatizată în 1998, cumpărătorul fiind firma cehă ”Ferarii Veseli”, care la scurt timp concediază 1278 de salariați. Sindicatul condus de Săhleanu declanșează o acțiune în justiție acuzând concedierile și ”privatizarea frauduloasă”. Este concediat și el imediat. Urmează mai multe amenințări cu moartea și intentarea a trei procese împotriva lui.

În urma anchetei care a urmat asasinatului s-a descoperit că acesta a fost pus la cale de reprezentantul investitorului ceh, Franmtisek Priplata, directorul român al societății și directorul firmei Protect din Vaslui care asigura paza societății. Toți au fost condamnați la mulți ani de închisoare, dar cehul a reușit să fugă din țară, el nefiind extrădat nici până azi.

În imagine e soția celui ucis acum 21 de ani.

*Pictura murală a fost realizată de artiștii stradali HarceaPacea , Cuser, @Vlad Șade și Frag.Menta. Peretele lateral al Casei Sindicatelor din Iași”, a scris  Pavel Lucescu, sâmbătă, pe Facebook.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro