CNS Cartel ALFA susține inițiativa introducerii taxei de solidaritate și încurajează grupurile care reprezintă intereselor mediului de afaceri să privească problema din toate punctele de vedere, nu doar prin prisma concurenței pe maximizarea profitului, care a dus în trecut la distrugerea statului social.
În același timp, Cartel Alfa cere Guvernului României să facă politicile publice democratic, pornind de la realitățile economice și sociale, în beneficiul cetățenilor.
Propunerea introducerii unei taxe de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, numită și taxa de solidaritate, a produs un val de reacții în rândul grupurilor care reprezintă interesele mediului de afaceri. Taxa de solidaritate este menită să aducă venituri în plus la bugetul de stat care mai apoi să fie repartizate către sănătate și educație, domenii care au avut de suferit imens de la restructurările din perioada de austeritate (2008 – 2012), precum și în perioada pandemiei.
”Mediul de afaceri este foarte interesat de sănătate și de educație, iar adesea primim mesaje încurajatoare din partea acestuia: Trebuie să îmbunătățim serviciul de sănătate! Trebuie să facem mai mult pentru educația copiilor. Totuși, când vine vorba de soluții, ni se spune că statul cheltuie prea mult, că trebuie să mai tăiem din cheltuieli sau să mutăm paturi de la spitalele de stat la cele privat.
O viziune dominantă în România este aceea că statul cheltuie mult și că trebuie să tăiem de pe unde prindem, căci altfel banii se vor duce în surse necurate. Isteria furtului din bani publici a atras de la sine și o reticență față de mărirea taxelor pe profiturile marilor companii, taxării dividendelor sau introducerii taxării progresive a veniturilor și averilor. Totuși, nu putem să cerem un sistem de sănătate performant sau reformă în educație,