Una dintre cele mai mari planete observate vreodată orbitează la o distanță enormă două stele cu o masă combinată de până la 10 ori mai mare decât cea a soarelui nostru, familia cosmică extremă spulberând toate supozițiile cu privire la locurile în care planetele pot exista, relatează Reuters.
Planeta aflată la aproximativ 325 de ani-lumină de Pământ este un gigant gazos care pare să aibă o compoziție asemănătoare cu cea a planetei Jupiter. Însă ea este de 11 ori mai masivă decât cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, potrivit cercetătorilor care au anunțat miercuri descoperirea.
Această planetă aparține unei categorii numită „super-Jupiteri”, planete a căror masă este mai mare decât cea a celei mai mari planete din sistemul nostru solar.
Noua planetă descoperită orbitează în jurul unei perechi de stele legate gravitațional una de cealaltă într-un sistem binar, ea având probabil cea mai largă orbită a vreunei planete descoperite până acum – de aproximativ 100 de ori mai largă decât cea a lui Jupiter și de 560 de ori mai largă decât cea a Pământului.
Aceasta este de asemenea prima planetă descoperită orbitând o stea cu masa de trei ori mai mare decât cea a soarelui nostru.
Arhitectura unui sistem solar
Stelele mai mari emit atât de multă radiație încât se crede că disrupt procesul de formare a planetelor. Descoperirea spulberă această paradigmă.
„Formarea planetară pare să fie un proces incredibil de divers. Ea ne-a întrecut așteptările de numeroase ori în trecut și probabil o va continua să o facă în viitor”, afirmă astronomul Markus Janson de la Universitatea Stockholm, autor principal al studiului publicat în revista Nature.
Încă de la descoperirea primelor exoplanete, planete din afara sistemului nostru solar,