Senator AUR, întrebare pentru ministrul Economiei: De ce nu exploatează România resursele de grafit?

România are numeroase resurse pe care nu le exploatează în interesul cetățenilor, clasa politică alegând să urmeze diferite directive europene fără să vină cu alternative. Este cazul discuțiilor despre trecerea la energia verde, unde, deși avem soluții la noi în țară, nimeni nu le fructifică. O astfel de soluție, ținând cont de necesitatea de a reduce gradul de poluare, este grafitul, o resursă de care România dispune și care a fost produs până în 1994 la Baia de Fier (jud. Gorj).

Grafitul este carbon natural aproape pur, de culoare neagră, cu luciu metalic, din care se fabrică electrozi pentru metalurgie și industria chimică, creioane și creuzete refractare. Grafitul este un mineral rar, din care se extrage grafenul, esențial în energia verde. Este folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii, iar o tonă, cu un management bun, se vinde și cu două sute de mii de euro, explică senatorul AUR Valentin Cioromelea.

România a avut și o mină de grafit în localitatea Baia de Fier, unde se produceau peste 40.000 de tone de grafit pe an. Complexul minier a fost privatizat pe „1 dolar,” închis și ulterior vândut la fier vechi. Vorbim mai degrabă de un management defectuos, lucru care s-ar putea îndrepta, dacă ar exista interes și deschidere din partea ministerului Economiei, consideră senatorul AUR.

 Având în vedere cele prezentate mai sus, senatorul Valentin Cioromelea a înaintat ministrului Economiei, Florin Marian Spătar, o interpelare prin care solicită răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. La nivelul Ministerului Economiei, este cunoscută situația de la fosta mină din Baia de Fier?
  2. Există interes pentru demararea procedurilor de analiză a redeschiderii exploatării?
  3. Aveți în desfășurare studii de fezabilitate pentru mina menționată mai sus?
  4. Care ar putea fi valoarea redevenței pentru o astfel de exploatare?