Distribuie acest articol!
Miilor de migranţi de la graniţa UE cu Belarus li se vinde o iluzie, printr-un zbor rapid pe ruta Dubai-Belarus-Germania, dar de fapt ei îşi cumpără bilet către o pădure îngheţată, printr-un joc cinic, a declarat marţi, la Strasbourg, vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, cu prilejul unei dezbateri din plenul PE pe această temă, scrie Agerpres.
„Acum sunt 15.000 migranţi încă blocaţi în Belarus. Acestor oameni li se vinde o iluzie, printr-un zbor rapid pe ruta Dubai-Belarus-Germania. Dar ei îşi cumpără un bilet către o pădure îngheţată, printr-un joc cinic”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în cadrul dezbaterii din PE.
„Personal am călătorit în mai puţin de şapte zile în Irak, Liban, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi mâine (miercuri – n.r.) voi zbura către Uzbekistan. Cred că în urma acestor vizite la faţa locului aceste rute de tranzit sunt închise una după cealaltă”, a adăugat vicepreşedintele executivului UE, dând asigurări că „Europa a putut să-şi numere prietenii în această criză şi a găsit mulţi”.
El a spus că sunt două lecţii principale pe care UE le-a învăţat din această criză.
„Prima este că atunci când suntem uniţi ca ‘echipa Europa’ suntem de neoprit. Nimeni nu poate să ne oprească puterea de reacţie imediată atunci când suntem uniţi. În al doilea rând, suntem mult mai eficienţi când folosim instrumente care îşi au temeiul în legislaţia europeană. Demersuri diplomatice ajută, dar nu sunt atât de eficiente în vremuri extraordinare. Dacă vrem să fim un actor geopolitic important trebuie să acţionăm cu forţă”, a mai spus Schinas în cadrul dezbaterii din PE.
Esteban Gonzalez Pons, din grupul PPE, a atras atenţia asupra rolului jucat de Rusia.
„Noi discutăm, iar Rusia lui Putin îşi continuă politica de invadare. Actul de agresiune cel mai recent se produce la frontierele de est ale Ucrainei. Belarus este o scuză. Ucraina este obiectivul”, a spus Gonzalez Pons.
Sippel Birgit, din grupul S&D, a afirmat că executivul UE trebuie să declanşeze o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza tratamentului aplicat migranţilor. „Putem oferi sprijin Poloniei (…), dar a venit momentul ca acest sprijin să fie acceptat”, a afirmat eurodeputata pe de altă parte.
Ryszard Antoni Legutko, co-preşedinte al grupului ECR (Conservatorii şi reformiştii europeni), a spus că vorbeşte în numele premierului Mateusz Morawiecki, care şi-ar fi dorit să se afle marţi la Strasbourg.
„Mii de poliţişti patrulează astăzi la frontiera cu Belarus, suveranitatea însăşi a Poloniei este sub semnul întrebării din cauza acestei crize”, a spus politicianul din partidul Lege şi Justiţie (PiS).
„Când Lukaşenko a falsificat alegerile prezidenţiale, nu am reuşit să-l oprim. Când Putin a făcut jocuri împotriva anumitor state europene, cu gazoductul Nord Stream, nu am reuşit să acţionăm unit. Victimele acestor politici sunt reprezentate din păcate de întreaga UE. La frontiera cu Belarus se joacă viitorul UE înseşi şi ar trebui să înţelegem acest lucru”, a subliniat politicianul polonez.
„Facem apel ca UE să acţioneze şi să vină cu contramăsuri împotriva acestor atacuri. S-a mers prea departe şi nu putem ignora situaţia. (…) E un conflict între civilizaţii, e nevoie de cooperare, dar şi să punem accentul pe o Uniune a energiei, pentru că suntem şantajaţi de Putin cu problemele de aprovizionare”, a afirmat Legutko.
„Şi Ucraina, şi Moldova trebuie să fie sigure că nu sunt lăsate singure, nu sunt abandonate în mâna Moscovei. Cauza noastră comună este securitatea noastră comună, iar aceste vorbe mari trebuie confirmate prin acţiuni concrete”, a mai pledat el.
Distribuie acest articol!