Experți în modelarea climatică au simulat condițiile de pe Arrakis ca să verifice dacă oamenii ar putea trăi cu adevărat acolo ca personajele lui Frank Herbert din seria epică de romane științifico-fantastice. Confruntarea imaginației scriitorului cu un model climatic real este prezentată de The Conversation.
Modelul larg utilizat pentru exoplanete poate fi vizualizat pe pagina lor de internet Climate Archive https://climatearchive.org/dune ; permite zoom pe caracteristici anumite și reda elemente ca temperatura și viteza vântului.
Autorii au efectuat simularea în timpul lor liber. Rularea ei a durat cam trei săptămâni și când s-a încheiat au fost foarte mulțumiți să constate că mediul imaginat de Herbert a corespuns în mare parte așteptărilor. Unele aspecte prezintă mai puțină încredere, dar o bună parte din Arrakis ar fi locuibilă, deși neospitalieră.
Cum se modelează o lume fantastică precum Arrakis?
S-a pornit de la un model utilizat în mod obișnuit pentru prognoza vremii și a climei pe Pământ. Trebuie întâi stabilite legile fizice (binecunoscute în cazul Pământului) și apoi introduse toate datele, de la formele munților la puterea soarelui și compoziția atmosferei. Modelul poate apoi simula și spune cum va arăta în linii mari vremea.
După ce s-a stabilit păstrarea legilor fizice fundamentale pe care le respectă vremea și clima de pe Pământ, au mai trebuit introduse în model anumite aspecte ale lui Arrakis, conform informațiilor detaliate din romanele principale ale seriei și din Dune Encyclopedia. Acestea includeau topografia planetei și orbita ei, care era în principal circulară, ca și cea a Pământului. Forma unei orbite influențează puternic clima: vezi iernile lungi și neregulate din Game of Thrones.
În final au spus modelului din ce e făcută atmosfera – în cea mai mare parte similară cu a Pământului, deși cu mai puțin dioxid de carbon (350 de părți per milion,