Ministrul de externe din Tuvalu a ținut un discurs pentru conferința ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară la Glasgow până pe 12 noiembrie, stând până la genunchi în mare pentru a arăta cum națiunea sa insulară situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific se află în prima linie efectelor încălzirii globale și creșterii nivelului mărilor și oceanelor, notează CNN.
Imaginile cu Simon Kofe stând în costum și cravată la un pupitru așezat în mare, cu picioarele pantalonilor suflecate, au fost răspândite pe rețelele de socializare, atrăgând atenția asupra luptei pe care o duce insula Tuvalu împotriva schimbărilor climatice.
„Declarația mea pune accentul pe situațiile reale cu care se confruntă Tuvalu din cauza efectelor schimbărilor climatice și a creșterii nivelului mării și subliniază măsurile îndrăznețe luate de Tuvalu pentru a aborda problemele foarte presante ale mobilității umane în contextul problemelor de mediu”, a declarat Kofe în mesajul său video pentru COP26.
Videoclipul a fost filmat de postul public TVBC la capătul îndepărtat al Fongafale, principala insuliță a capitalei Funafuti, și va fi difuzat marți, la COP26, când ministrul Simon Kofe urmează să participe într-un panel în care mai mulți lideri politici regionali din Pacific vor discuta despre adoptarea unor măsuri mai concrete, mai rapide și mai agresive pentru a limita impactul schimbărilor climatice.
Cum „se apără” insulele din Oceanul Pacific în faţa schimbărilor climatice. Îşi modifică forma, în loc să se scufunde
Insulele de joasă altitudine din Oceanul Pacific ar putea reacţiona la schimbările climatice modificându-şi forma, în loc să se scufunde, potrivit rezultatelor unui studiu recent ce par să contrazică îngrijorările actuale.
State insulare, cum ar fi Tuvalu, Tokelau sau Kiribati, nu depăşesc nivelul mării decât cu câţiva metri. Acestea sunt considerate cele mai vulnerabile la efectele încălzirii globale,