Senatorul AUR Sorin Mateescu a comparat situația sanitară, economică şi socio-politică din România cu ”Infernul” lui Dante. Comparația se bazează pe anunţarea candidaturii la şefia PNL-ului a domnului Florin Cîţu, schimbările guvernamentale prin înlăturarea miniştrilor USR-Plus, creşterea inflaţiei cumulată cu creşterea preţurilor la utilităţi, la energie. Totodată, Mateescu se adresează șefului statului, care este responsabil de haosul creat.
”Ceea ce se întâmplă în România anului 2021 se aseamănă într-o formă metamorfozată şi adaptată cu celebra Divina Comedie, mai exact cu Infernul din opera filosofului şi poetului italian. O formă de iad economico-social manageriat într-o manieră originală şi scrupuloasă de către Klaus Iohannis. Gestionarea defectuoasă şi cu implicaţii doar la nivel de imagine publică şi nu practică, a situaţiei epidemiologice, demonstrează că actorii politici, fie guvernamentali, fie pseudo-opoziţie a la PSD, nu au simţul raţiunii şi acționează contrar interesului naţional. A face parte din structurile guvernamentale actuale ar fi ceva de genul: „Mergem cu dracii prin întunecime – halal tovărăşie! – dar, e-o vorbă: sfinţii-s în cer, în crâşmă-i mojicime…” – citându-l tot pe Dante”, a declarat senatorul AUR Sorin Mateescu.
Totodată, senatorul Mateescu susține că negocierile gestionate de către Iohannis pentru a-şi impune propriul guvern nu au şanse reale de a aduce o gură de oxigen necesară stabilităţii guvernamentale actuale, decât dacă Preşedintele nostru de origine germană învaţă ceva de la originile naţiunii de care aparţine: sacrificiul interesului personal pentru interesul ţării şi nu al intereselor vremelnice al unor partide politice sau diverse structuri de intelligence, fie interne sau externe.
”Atât timp cât şeful statului nu va înţelege că jocurile sale şi a camarilei din anturajul său nu au afectat doar stabilitatea Coaliţiei Guvernamentale sau prăbuşirea unui partid istoric, ci toată evoluţia actuală a societăţii româneşti per ansamblu, atunci nu ne rămâne decât să punem o pancartă la intrarea de Vest a ţării cu următorul mesaj din opera poetului italian menţionat mai sus: „Voi ce intraţi aici, lăsaţi orice speranţă!”. Cam aşa s-ar traduce, din păcate, situaţia ţării noastre”, a punctat Mateescu.