Te-ai întrebat vreodată de ce puii de rață înoată mereu, în șir indian, în spatele mamei lor? Nu este deloc neobișnuit! Există chiar o explicație științifică în legătură cu acest lucru!
Se pare că puii de rață nu înoată, de fapt, atunci când se așează în șir indian, pe apă, în spatele mamei lor. Ei se lasă „plimbați” de valurile care se formează în urma mamei lor, astfel ei nefiind nevoiți să depună încă efort considerabil pentru a se deplasa pe apă, spune un studiu publicat în Journal of Fluid Mechanics.
Potrivit sciencenews.org, măsurătorile anterioare ale metabolismului rățuștelor au arătat că puii economisesc energie atunci când înoată în spatele mamei lor, dar nu se cunoștea exact cum funcționează acest lucru în beneficiul puilor de rață. Folosind simulări computerizate ale valurilor de păsări acvatice, arhitectul naval Zhiming Yuan de la Universitatea Strathclyde din Glasgow, Scoția, și colegii săi au calculat că un pui de rață care înoată în spatele mamei sale își economisește energia.
Atunci când o rățușcă înoată singură, ea formează valuri în urma sa, consumând o parte din energia care, altfel, i-ar permite să se avânte. Această rezistență a valurilor se opune mișcării rățuștelor. Dar, conform calculelor cercetătorilor, atunci când înoată în șir în spatele mamei lor, rățuștele se confruntă cu o rezistență la valuri cu 158% mai mică decât atunci când înoată singure, ceea ce înseamnă că rățușca primește un impuls. Ca niște frați buni, puii de rață se ajută între ei. Fiecare rățușcă din șir le transmite valurile celor din spate, astfel încât toți să se poată plimba fără un efort foarte mare. Dacă ies din poziție, înotul devine mai greu pentru boboceii de rață.
- Surse: sciencenews.org