Luni, premierul desemnat a venit la Parlament unde a depus lista de miniștri și programul de guvernare. Votul pentru învestirea guvernului ar putea avea loc miercuri, după audierea miniștrilor propuși în comisiile de specialiate. Pentru ca guvernul Cioloș să fie învestit este nevoie de 234 de voturi.
În acest moment, după eșecul negocierilor cu PNL și UDMR, Dacian Cioloș se bazează doar pe cele 80 de voturi ale parlamentarilor USR. De asemenea, partidele care se poziționează în Opoziție față de guvernul propus ar putea strânge peste 360 de voturi „împotrivă”, un nou număr record de voturi împotriva unui guvern, după recordul de 281 de voturi cu care a fost demis Florin Cîțu.
Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament:
- PSD – 157 de parlamentari
- PNL – 134 de parlamentari
- USR – 80 de parlamentari
- AUR – 43 de parlamentari
- UDMR – 29 de parlamentari
- Minorități – 18 parlamentari
- Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
- Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.
„Un guvern al responsabilității naționale”
Așadar, misiunea lui Dacian Cioloș este una imposibilă. Nu se mai pune problema unor negocieri, iar prezența în Guvern a unor miniștri precum Stelian Ion la Justiție ( demis de Florin Cîțu, mărul discordiei în coaliție și motivul părăsirii guvernării de către USR) sau Ioana Mihăilă la Sănătate, criticată dur atât de liberali cât și de social-democrați, arată că Cioloș și USR nu au nicio intenție să încerce să obțină voturi de la alte partide.
Însă, chiar și pe o listă cu miniștri de sacrificiu, cei din USR s-au luptat pentru o poziție într-un guvern iluzoriu. De săptămâna trecută s-au făcut liste care au fost transmise presei „pe surse”,