ICR Kiev cu filială la Cernăuți, un mit. Boris Volosatîi (AUR): România nu a inițiat niciun dialog

România nu dispune de niciun Institut Cultural în Ucraina, în timp ce țara vecină controlează un Centru Cultural și de Informare în București și o Casă de Cultură Ucraineană la Timișoara. Deputatul AUR, Boris Volosatîi constată lipsa de reciprocitate efectivă între Ucraina și România pe planul schimbului de Centre sau Institute Culturale. În acest context, deputatul AUR se adresează Ministerului Afacerilor Externe în vederea deschiderii Institutului Cultural Român Kiev cu filială la Cernăuți.

Din anul 2004 și până în prezent, România nu a inițiat, negociat și încheiat cu Ucraina un acord bilateral care să reglementeze înființarea și funcționarea unor institute culturale de sine stătătoare la Kiev și București.

Mă adresez ministrului Bogdan Aurescu în vederea expunerii motivelor concrete pentru care MAE nu a deschis până acum ICR Kiev cu filială la Cernăuți. Totodată, ne întrebăm ce a întreprins concret Ministerul Afacerilor Externe, ca formă adecvată de condiționare sau presiune rezonabilă justificată, în dialogul cu autoritățile ucrainene de după 2014 pentru asigurarea reciprocității pe planul schimburilor de Centre/Institute Culturale și care a fost reacția autorităților de la Kiev?”, a declarat senatorul AUR, Boris Volosatîi.

Până la ora actuală, potrivit senatorului Volosaîi, nu se știe dacă România a obținut sau nu consimțământul părții ucrainene asupra unei noi clădiri pentru ICR Kiev și nici de reacții oficiale nu am avut parte ale părții române în fiecare caz aparte în care partea ucraineană a invocat, folosindu-se de prerogativele din legislația internă, diverse rezerve față de sediile potențiale identificate de partea română pentru ICR Kiev și filiala sa de la Cernăuți.

Cu ce s-au finalizat demersurile pentru operaționalizarea ICR Kiev și a filialei sale din Cernăuți ca secții culturale în cadrul Ambasadei României la Kiev, respectiv în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, demersuri pe care MAE anunța în iulie 2020 că le tot continuă?”, a continuat Volosatîi către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Institutele Culturale Românești din străinătate au ca obiectiv principal menținerea și dezvoltarea relațiilor culturale și spirituale cu românii din străinătate, în scopul conservării identității de limbă, cultură și tradiții a acestora și al antrenării lor în realizarea intereselor naționale ale României, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare. Printre atribuțiile principale ale Institutelor Culturale Românești din străinătate se află și susținerea inițiativelor pentru dezvoltarea culturală a comunităților românești din străinătate, pentru a favoriza menţinerea legăturilor acestora cu ţara.